Koliko treba da košta hleb u Srbiji

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko treba da košta hleb u Srbiji

Beograd -- Pekari odlučuju o novoj ceni hleba. Stručnjaci procenjuju da ne bi smeo da bude skuplji od 50 dinara.

Najjeftinija vekna hleba u Srbiji treba da košta 35 dinara, tvrdi Institut za ekonomiku poljoprivrede.

Prema njihovoj analizi, ukoliko bi se vekna prodavala po toj ceni, korist bi imali kako kupci tako i pekari koji ne bi bili na gubitku. Pekari kažu da je to nemoguće i najavljuju razgovore u svojim redovima na kojima bi trebalo da odluče da li će hleb poskupeti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili će zadržati sadašnju cenu.

Ministarstvo trgovine sutra treba da odluči da li će produžiti važenje uredbe koja ograničava marže na prodaju hleba.

Hleb - osnovna namirnica većine srpskih porodica, pa često i ne pitaju koliko košta - važno je da ga ima.

Mada ukoliko neko kod kuće odluči da napravi hleb, može da se dogodi da to bude i jeftinije od 55 dinara, koliko košta vekna od pola kilograma, jer osim struje, potrebno nam je još samo brašno koje košta između 70 i 80 dinara po kilogramu i kvasac.

Prema rečima profesorke poljoprivrednog fakulteta Zorice Vasiljević, stručnjaci imaju sličnu računicu.

"Mislim da je u ovom momentu realno da neka srednja cena bude 50 dinara. Uvek možete neke rezerve da imate i gore i dole, i uvek neko neće biti zadovoljan jer se na kraju krajeva te prosečne cene i formiraju prema nekim prosečnim proizvođačima i prema gro proizvođača koji snabdevaju tržište", objašnjava ona.

Da hleb može da bude još jeftiniji smatraju u Institutu za ekonomiku poljoprivrede. Prema njihovoj računici vekna hleba treba da košta 35,22 dinara.

Kako su zaključili, veleprodajna cena iznosi 27,98 dinara, na to treba dodati ostale troškove pekara 2,5 dinara po vekni i maržu od 7 odsto, odnosno oko 2,13 dinara i na kraju PDV od 8 odsto ili, u ovom slučaju 2,61 dinar po vekni.

"Institut se pre svega bazirao na velikim industrijskim proizvođačima i znači na bazi njihovih kalkulacija uradio ovu kalkulaciju, s tim što je ova cena koju su dali možda malo rigorozna jer često se proizvođači žale na druge troškove kao što su kontrola kvaliteta higijenski troškovi... Da idemo onda na neku fleksibilniju cenu onda je ta cena do 50 dinara, po meni", kaže profesorka Vasiljević.

Pekari: Sadašnja cena ne pokriva troškove

Pekari tvrde da i sadašnja cena od 55 dinara po vekni nije dovoljna da pokrije njihve troškove, a, kako kaže predsednik Unije pekara Zoran Pralica, na gubitku bi mogli da budi posle poskupljenja struje koje je najavljeno za prvi april.

"Gde su plate radnika koje činje opterećenja od 25 odsto, samo na to. U tu kalkulaciju nije ušla i električna energija za pokretanje rasvete i mašina u proizvodnji. Gde je tu gorivo koje pokreće mašina za pečenje hleba. Nema amortizacije, akumulacije, knjigovodstvenih troškova", kaže Pralica, osvrćući se na računicu Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

"Njihovo poređenje i prerađivačka cena vezana je samo za brašno, kvasac, so, aditive i vodu i na to imaju dodatnih svega 2,5 dinara na sve ostale troškove što je jednostavno nemoguće", poručuje Pralica.

On kaže poslednjih dana ima intenzivne kontakte sa proizvođačima i da se traže načini kako da se zadrži trenutna cena hleba, i pored poskupljenja struje.

"Vidimo da je blago zabeležen pad cene pšenice na berzi, i jako bi bilo značajno da se skinu carine na uvoz pšenice, da pšenica proba da padne na nekih 24, 25 dinara, što bi otprilike bila neka uvozna cena ako bi se carine skinule, i da izbalansiramo tržište pšenice i brašna. Pokušavama svi zajedno – ili mora da dođe do poskupljenja ili na drugačiji način da probamo da cene ostanu na ovom nivou", kaže Pralica.

Iako je novi ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović po preuzimanju dužnosti najavio sastanke sa svim proizvođačima koji spremaju nove cene, Pralica kaže da pekare na razgovor niko nije pozvao.

Trenutna cena najprodavanijeg hleba u Srbiji, poznatijeg kao "Sava" iznosi 55 dinara, a ako bi došlo do poskupljenja prodavao bi se za 70 dinara po vekni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papović: Hleb ne sme da bude skuplji od 50 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2011

BEOGRAD -..Sve kalkulacije pokazuju da vekna hleba tipa "sava" u našoj zemlji ne bi smela da bude skuplja do 50 dinara, izjavio je danas Tanjugu predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović...On je najavio da će ta organizacija inicirati da Komisija za zaštitu konkurencije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.