Koliko su državu koštala TRI MINIMALCA: Šest stotina miliona evra otišlo na pomoć građanima!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2020, 15:43

Koliko su državu koštala TRI MINIMALCA: Šest stotina miliona evra otišlo na pomoć građanima!

Država od početka krize privredu i građane pomogla sa 2,3 milijarde evra

Tri minimalca za više od milion radnika koštala su državu 800 miliona evra, a oko 600 miliona evra država je izdvojila da bi građanima isplatila po 100 evra.

Poređenja radi, nešto više od 430 miliona koštalo je smanjenje penzija koje je država sprovodila od 2014. do 2017. godine, a gradnja mosta na Adi, bez pristupnih saobraćanica - 160 miliona evra.

Ima li država novca >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za dodatnu podršku privredi, hoće li biti nove pomoći i da li bi, bar, najugroženiji sektori mogli očekivati nove mere, trenutno su goruća pitanja u najvećem broju i malih i velikih kompanija. Istovremeno su retki sektori, poput onih koji se bave proizvodnjom hrane ili lekova, čije poslovanje nije osetilo krizu i čiji vlasnici ne strahuju hoće li imati dovoljno novca za plate, bar ne u meri kao što strahuju menadžeri u mnogim drugim delatnostima.

Zvanični podaci pokazuju da je država od početka krize privredu i građane pomogla sa 2,3 milijarde evra. U privredu je direktno kroz tri minimalca ubrizgala 800 miliona evra, a indirektno, kroz oslobođenja od poreskih obaveza, još 900 miliona. Mera "po 100 evra svakom punoletnom građaninu" koštala je budžet 600 miliona evra.

-Kada se saberu iznosi odloženog plaćanja poreza i doprinosa, minimalci isplaćeni privredi, kao i novac koji je država obezbedila preko Fonda za razvoj i građanima u vidu jednokratne pomoći od 100 evra, dolazi se do cifre od oko 278,64 milijardi dinara, odnosno nešto više od 2,3 milijardi evra - obelodanilo je ministarstvo finansija.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u beogradu Milojko Arsić ocenio je da država sada nema mnogo prostora za dodatnu pomoć privredi jer je, kako je rekao, već realizovala obiman program čiji je rezultat deficit od preko 2,5 milijardi evra u prvoj polovini godine.

-Pomoć je pritom bila neselektivna jer su je dobili i oni sektori privrede i preduzeća koji nisu pogođeni krizom - ocenio je Arsić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.