Koliko košta zdravlje u Srbiji?

Izvor: B92, 28.Avg.2009, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta zdravlje u Srbiji?

Beograd -- Polovina fonda za zdravstvo odlazi na plate, a gubicima zdravstvenih ustanova doprinose zaposleni mimo plana i potrošnja mimo ugovora.

Srbija godišnje izdvaja za zdravstvo od šest do osam procenata društvenog kolača, što je nešto više nego u novim članicama i manje nego u staroj Evropi. Iako je od 2000. godine državni fond zdravstva realno povećan za 23 odsto, a budžet Ministarstva zdravlja gotovo udvostručen, zdravstvo se uprkos boljitku u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << devet godina i dalje doživljava kao crna rupa javnog sektora.

Jer, od lanjskih 170,7 milijardi (ovogodišnji planirani prihodi su 193 milijarde dinara) uplaćenih u fond (puni se 70 odsto doprinosima na plate zaposlenih i 23 odsto doprinosima na prinadležnosti štićenika Fonda PIO i Nacionalne službe zapošljavanja) najviše pojedu zarade 104.000 (od ukupno više od 108.000) zaposlenih u zdravstvu čije su plate ugovorene sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Kad se uporede prihodi i rashodi u 2008. pojedinačno, po vrsti zdravstvenih ustanova (od apoteka, preko domova zdravlja, bolnica kliničkih centara, do zavoda za javno zdravlje), najveći deficit u poslovanju iskazale su specijalne bolnice, zavodi i domovi zdravlja.

Veći broj zaposlenih i nenamensko trošenje novca su najveći razlozi za minus u zdravstvenom sektoru

Po rečima pomoćnika ministra Zorice Pavlović, razlozi za minus navedenih ustanova jesu veći broj zaposlenih (od četiri do 25 odsto) od broja ugovorenih radnika sa RZZO, neodgovarajuća struktura i prostorni raspored medicinskog osoblja (što iziskuje novo zapošljavanje, iako ih je ukupno dovoljno), čak 38 odsto preko normativa zaposlenih nemedicinskih radnika, nedovoljni sopstveni prihodi ovih ustanova i nenamensko trošenje sredstava ugovorenih sa Zavodom za plate zaposlenih i materijalne troškove (prelivanje ugovorenih sredstava za namene koje nisu ugovorene).

Svetska banka je, uz ključne preporuke za reformu srpskog zdravstva –promenu načina finansiranja zdravstvenih ustanova i rešavanjepitanja prekobrojnih, radi uštede –sugerisala i smanjenje plata iz fonda lekarima koji (legalno) obavljaju privatnu praksu.

Povećanje prihoda moglo bi se postići i izdavanjem (ili zatvaranjem) neiskorišćenog prostora u opštinskim zdravstvenim ustanovama. Uz doslednu i strogu primenu pravila o javnim nabavkama, suzbijanje svih oblika korupcije i neracionalne nabavke i potrošnje, uštedelobi sei na troškovima poput energenata, lekova, ugradnog materijala, implantata, pomagala i smanjili izdaci koji sada, prema podacima RZZO pojedu 38 odstonovca iz kase državnog novca.

Lek za lekove i bolovanja

Srbija prema podacima Svetske banke, u jednom uspeva: da obuzda porast farmaceutske potrošnje kroz korišćenje referentnih cena, upravljanje pozitivnim listama lekova i korišćenje participacije kako bi se ograničila potražnja. Kao rezultat, potrošnja za lekove iznosi oko 11 odsto rashoda fonda. Ove godine je zapaženo povećanje broja izdatih recepata za oko 10 odsto, a istraga je pokazala da su neki lekari zloupotrebljavali pečat i propisivali lekove onima kojima tonije trebalo. Sad ostaje ono najteže – da ih neko kazni. Međutim, na bolovanja, uprkos smanjenju za oko 30 procenata u poslednje četiri godine, odlazi oko četiri procenta novca iz fondovske kase. Fond je dužan da ovu beneficiju obezbedi svim svojim korisnicima, ali postoji mišljenje da je sistem previše darežljiv i da se zloupotrebljava.

Analitičari Svetske banke predlažu i ekonomisanje prilikom korišćenja skupe tehnologije. To bi se moglo sprovesti tako što bi se najsofisticiranije medicinske tehnologije ostavljale za tercijarnu zaštitu i specijalizovane bolnice uz pravilan sistem uputa, kako bi se obezbedilo da pacijenti kojima je to zaista potrebno i koriste tu tehnologiju.

Možda su to naizgled pojedinačno sitni procenti uštede, ali reč je o milijardama, koje bi uz ključnu promenu finansiranja medicinskih ustanova, mogle doneti krupne uštede i, što je najvažnije, bolji kvalitet usluga.

Ako se odbaci budžetsko finansiranje zdravstva kao opasna varijanta i ostane li se na obaveznom osiguranju (uz sve veće uvođenje dopunskog), racionalizacija je jedino rešenje. I bez većeg sužavanja zakonskih prava pacijenata.

I naravno uz nalaženje mehanizma da se unapred otklone rizici koje nose predloženi sistema finansiranja – po pacijentu u primarnoj zaštiti i po učinku, odnosno srodnim dijagnostičkim grupama na višim nivoima. Da se ne dogodi da domovi zdravlja krenu da „pumpaju količinu usluga koje pružaju” ili da pacijente zrele za bolničko lečenje ne zadržavaju u svojim ambulantama, samo da bi ubrali veću glavarinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.