Koliko je sigurno meso koje jedemo?

Izvor: B92, 30.Nov.2010, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je sigurno meso koje jedemo?

Beograd -- Mesara u Valjevu, čiji je vlasnik osumnjičen za prodaju mesa švercovanog iz Južne Amerike, i dalje radi.

Ni nedelju dana posle hapšenja osmočlane grupe zbog šverca 50 tona mesa, javnosti nije saopšteno gde je krijumčareno meso završilo i da li je uništeno.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije smatraju da je u maloprodaji i dalje meso sumnjivog kvaliteta i traže od Ministarstva policije i Uprave za veterinu da im dostave spisak klanica i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trgovinskih lanaca u kojima se prodavalo meso iz Brazila i Argentine.

Iako se Slavoljub Batočanin nalazi u zatvoru zbog sumnje da je prodavao švercovano meso iz Južne Amerike, njegova mesarska radnja "Zlatibor” u centru Valjeva i dalje radi.

Ovaj čovek, samoproklamovani kralj duvan čvaraka dobitnik je više nagrada i zlatnih medalja za kvalitet.

On je još od ranije javno prozivan da prodaje švercovano meso zbog čega je odbio da primi zlatnu medalju na sajmu u Novom Sadu.

I dok veterinari upozoravaju da švecovano meso koje sa Kosova i iz Crne Gore ulazi u Srbiju, može biti opasno za ljudsku upotrebu, ministar trgovine Slobodan Milosavljević nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da li je meso koje kupujemo u super marketima i mesarama ispravnog kvaliteta.

On kaže da su za proveru kvaliteta prehpambeno-poljoprivrednih proizvoda zadužene inspekcije Ministrastva poljoprivrede.

"Generalno građani Srbije jedu kvalitetnu i zdravu hranu i sama činjenica da kada sa našim proizvodima izađemo na međunarodne sajmove i izložbe, pa i na strana tržišta, dobijemo često i nagrade i pohvale, i za ukus, i kvalitet, i trajnost - govori da je kvalitet ukupono prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda u Srbiji visok i čak i među višima u Evropi”, ocenjuje Milosavljević.

"Da li se s vremena na vreme pojavi nešto što je kroz švercerske kanale i kroz neke nedozvoljene aktivnosti stiglo na naše tržište, ja ne mogu to da ocenjujem ni da garantujem. Još jednom kažem to je pitanje za Ministarstvo poljoprivrede koje je direktno zaduženo za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda na tržištu Srbije”, kaže on.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije, s druge strane, i dalje sumnjaju u kvalitet mesa koje se prodaje u našim prodavnicama.

U Međuvremenu istražni sudija Višeg suda u Užicu odrdedio je pritvor za osmočlanu grupu koja je se tereti da je od aprila do novembra ove godine organizovano i nelagalno nabavljala "brazilskog" i "argentinskog" mesa, koje su sa Kosova plasirali u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Povučeno svo švercovano meso

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2010

BEOGRAD -..Meso koje je bilo predmet nedozvoljene trgovine povučeno je iz prometa, a za najkasnije pet-šest dana biće poznato koji prerađivači su koristili meso koje je nelegalno prevoženo bez dokumentacije o poreklu i ispravnosti robe, izjavio je danas direktor uprave za veterinu Ministarstva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.