Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko banke štite klijente

Beograd -- Dok se banke štite visokim kamatnim stopama kad pozajmljuju svoj novac, sistem zaštite novca klijenata nije toliko savršen.

Tako je firmi Eurocem pre 15 dana sa računa nestalo pola miliona dinara, na osnovu falsifikovanih potpisa i pečata. Vlasnik firme Milovan Klačar bio je na odmoru kada je još uvek nepoznata osoba falsifikovala njegov potpis i pečat preduzeća na nalozima za prenos i tako podiglo pola miliona dinara. Službenici Alfa banke nisu otkrili prevaru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na pitanje novinara kako se štite klijenti od takvih zloupotreba, prvi odgovor iz Alfa banke je došao od Nevene Marčić, menadžerke odeljenja za odnose sa javnošću Alfa banke: "Odmah ću vam reći, mi ovde nemamo kompetentnog sagovornika, koleginica je iz odeljenja za stambeno kreditiranje. Sigurno znate kako se štiti klijent od toga da neko falsifikovanim potpisom podigne njegove pare. Da, i postoje nadležni državne službe, koje apsolutno...

B92: Da li banka štiti?

Nevena Maričić: Da, koliko je u njenoj mogućnosti.

B92: Kako ih štitite?

Na to pitanje službenica banke slegla je ramenima.

Na konferenciju za novinare samoinicijativno je došao i oštećeni Milovan Klačar, smatrajući da je to povoljna prilika da posle dve nedelje dobije odgovore od banke, čiji je klijent već četiri godine. "To se desilo pre 15 dana. Nisam dobio nijednu informaciju iz banke. Mi, kao vaši klijenti, tražimo isti tretman zaštite koji vi kao banka uzimate kad dajete kredite. Dakle, poštujem što banka sebe štiti, ali očekujem da mehanizme zaštite koji nisu dobri poprave", rekao je Milovan Klačar.

Pred kamerama i brojnim novinarima oštećenom vlasniku su se izvinili i objasnili da banka ispituje slučaj. "Ako je neko spreman da misli da Alfa banka u Srbiji, koja je filijala jedne bankarske grupe vredne 44 milijardi evra, pokušava da zaradi tako što će neopravdano uzeti 500.000 dinara, ja to ne mogu da prihvatim. S druge strane, izvinjavam se klijentu za relativno dug period u kom je ovo dobilo onaj nivo pažnje koji je trebalo da ima", rekao je generalni direktor Alfa banke Panajotis Vlasiadis. Milovan Klačar je posle konferencije otišao na sastanak sa vodećim ljudima Alfa banke.

Upozorenje NBS

Narodna banka Srbije upozorila je građane koji imaju kreditne obaveze izražene u evrima, a otplaćuju ih u dinarima, da obrate pažnju kako im banke obračunavaju mesečne rate.

Ukoliko je obračun korektno napravljen, rate bi trebalo da budu smanjene u skladu sa jačanjem dinara, ukazuje Narodna banka. Neke banke, piše u saopštenju, kod kredita sa deviznom klauzulom u obračunu primenjuju čak najviši kurs koji je važio u celom prethodnom otplatnom periodu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.