Koliko Nemci odvajaju od plate za kiriju?

Izvor: B92, 02.Apr.2023, 15:25

Koliko Nemci odvajaju od plate za kiriju?

Čak 3,1 miliona domaćinstava u Nemačkoj mora da potroši natprosečni deo svojih mesečnih prihoda na plaćanja stanarine.

Podatke o troškovima najma stana za 2022. godinu u petak je objavila nemačka Savezna kancelarija za statistiku u Wiesbadenu. Prema tim podatcima, 3,1 miliona domaćinstava troši najmanje 40 odsto mesečnih prihoda na stanarinu.

U proseku je opterećenje najma prošle godine iznosilo 27,8 odsto osnovnih prihoda domaćinstva.

Za približno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 6,6 miliona domaćinstava koja su iznajmljivala 2019. ili kasnije, odnos tereta zakupnine bio je 29,5 procenata, 2,7 procentnih poena više nego za približno 2,7 miliona domaćinstava koja su potpisala zakup pre 1999. (26,8 procenata).

Koeficijent opterećenja rentom pokazuje udeo tzv bruto troškova zakupnine u osnovnom prihodu domaćinstva.

Bruto troškovi se sastoje od osnovne najamnine i troškova koji se plaćaju stanodavcu. To uključuje, između ostalog, mesečne operativne troškove za održavanje čistoće zgrada i ulica, odvoz smeća, usluge domara, čišćenje dimnjaka i kablovsku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.