Izvor: B92, 09.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolike su plate u strankama

Beograd -- Da se u Srbiji isplati biti u nekoj političkoj partiji, pokazuje ispitivanje Instituta za tržišna istraživanja o platama u strankama.

Naime, prema rezultatima do kojih je došao Institut, plate zaposlenih u političkim partijama su u tri puta veće od prosečnih plata u republici. U partijama tvrde da nije tačno da su im plate zaposlenih veće tri puta od proseka i napominju da niko od funkcionera u stranci ne prima platu, već samo tzv. tehničko osoblje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Do sada se znalo da su odlične plate vladinih funkcionera i poslanika u skupštini, ali ne i da se isplati biti zaposlen u stranačkoj administraciji. Tako prema IZIT-ovom istraživanju u vladajućem DSS-u zaposleni zarađuju u proseku nešto preko 22.000 dinara, a u DS-u plate se kreću od 11.000 do čak 62.000. Prosek kod radikala je 35.000, dok su apsolutni rekorderi po primanjima, prema IZIT-u, zaposleni u SPS-u, gde plate zaposlenih dostižu i do 67.000 dinara.

Plate zaposlenima se, kako tvrde partijski funkcioneri, isplaćuju od novca koje stranke dobijaju iz budžeta. U SPS-u, koji drži rekord kada je reč o proseku plata zaposlenih, priznaju da su kod njih zaposleni i pojedini funkcioneri.

Zanimljivo je i da gotovo nijedna stranka nije imala javni konkurs za neko radno mesto, već se do zaposlenja dolazi uglavnom, preko partiske knjižice ili poznanstva sa nekim stranačkim funkcionerom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.