Kolika plata donosi sreću zaposlenima a gazdi mir : Daj radniku 300 evra više, pa neće da ode

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 19:27

Kolika plata donosi sreću zaposlenima a gazdi mir : "Daj radniku 300 evra više, pa neće da ode"

Ne zna se danas da li je teže naći radnika ili ga zadržati.

Na oglas koji se nekad javljalo i po 30 ljudi, danas se ne javi niti jedan, radnike je sve teže "privoleti", a poslodavci kažu da su plata, samostalnost u radu i napredovanje u tome i ključni.

A kolika plata treba da bude radniku da ne bi razmišljao o odlasku iz firme i da budu spokojni i on i poslodavac?

Mnogi benefiti, poput plaćene rekreacije, brige firme o porodice, uplate različitih osiguranja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jesu značajni, ali je suština ipak u zaradi, nezvanično tvrde mnogi privatnici, koji bi zvanično pričali ipak drugačiju priču. Ocena je da je povećanje plate za bar 200 do 300 evra granica za one prosečne zarade koja je, kako kažu "OK".

"Ako nećeš ti da radiš, ima ko hoće" više ne važi

Da parola "ako ti nećeš da radiš, ima ko hoće" definitivno više ne važi u našoj zemlji, već su potvrdili domaći poslodavci koji "kubure" sa pronalaskom radnika.

"Daj ti njemu 300 evra više, pa neće da ode. Znate li vi koliko košta stan u Beogradu“, samo je jedan od komentara radnika u proizvodnji na ovu temu.

Radoslav Veselinović, vlasnik kompanije Galeb kaže za "Blic" kaže da je danas radnicima jako važno u kakvim uslovima rade, i da je postalo mnogo važna i mogućnost napredovanja u kompaniji. U takvoj situaciji kaže spremni su da "krenu" i od manje plaćene pozicije ako znaju da će ubrzo napredovati i doći do veće plate. Međutim, imajući u vidu cene i životne troškova, u ovom slučaju povećanje od oko 20.000 dinara bilo bi presudno.

"Ako pogledamo cene danas, vidimo da je sve poskupelo, tako da je sa platom od 40.000 jako teško živeti. Osoba sa tolikim primanjima sigurno mora da radi bar još jedan posao, naročito ako je u pitanju više članova. U tim okolnostima 5.000 dinara ne bi imalo puno značaja ali 20.000 dinara bi bila adekvatna suma da zadrži radnika“, kaže Veselinović.

On objašnjava da ni taj iznos nije dovoljan za "pristojan" život, naročito ako se od toga plaća i stanarina i računi i da bi neki minimalni iznos koji bi radnika zadržao bio od 80.000 do 100.000 dinara, kako bi radnik mogao da uzme i kredit ako mu treba ali i da mu ostane da od nečeg živi mesec dana.

Kada su u pitanju više plaćene pozicije, 90.000 i 120.000 dinara, naš sagovornik kaže da tu ipak važe različita pravila, u zavisnosti od toga koliki su lični troškovi radnika, sa koliko članova živi i kakvi su mu planovi. Ni ovde kaže par hiljada dinara ne bi uticalo na odluku za ostanak u kompaniji, ali preko 20.000 pa i više imalo bi značaja.

"Plata je ključna"

Nebojša Matić, vlasnik kompanije Mikroelektronike kaže za "Blic" da je danas plata za svakog radnika najvažnija stavka i odlučujući faktor za ostanak u kompaniji. Kako kaže, tek kada je po tom pitanju zadovoljan, svaki drugi benefit koji poslodavac smanjuje šansu da će radnik poželeti da od njega ode.

"Dobra plata je ono što će da zadrži zaposlenog danas. Nikakvi benefiti to ne mogu da zamene. Tek kada mu obezbedite zaradu kojom je zadovoljan, onda možete da mu date i tim bilding, i nekoliko dana više odmora, ili da kasnije dolazi na posao, i to će mu samo dodatno pružiti entuzijazam za poslom i neće imati razloga da ode“, kaže Matić.

Kada su u pitanju iznosi koji su presudni da radnik ne mora da traži posao, naš sagovornik ističe da sve zavisi koliko osoba trenutno zarađuje. Kada su u pitanju plate u IT sektoru, on ističe da uopšte nisu tako visoke kao što se govori, i da je mali broj onih koji zarađuju znatno visoke iznose. Prosek u ovoj branši je kaže od 2.000 do 3.000 evra, pa bi na tu sumu značajan iznos za radnika bio toliki da ne mora da razmišlja da traži drugi posao i to bi bilo 1.000 do 2.000 evra.

"U IT sektoru najviše je onih koji zarađuju od 2.000 do 3.000 evra. Tako da bi tu realno povećanje koje bi radniku značilo bilo za 1.000 ili čak za 2.000 evra. Oni koji već zarađuju 5.000 realno povećanje bi bilo na 7.000 evra. I kada vi njemu ponudite to povećanje on nema razloga da traži drugu firmu“, ističe Matić.

Rast plata sve izvesniji

Sagovornici lista smatraju da je rast plata u mnogim sektorima već krenuo i da će se tako i nastaviti u narednom periodu. Poslodavci su postali svesni da je u kriznim situacijama najvažnije opstanak kompanije, te se kako kažu profit stavlja u drugi plan.

"Moje mišljenje je da sada IT firme ne zarađuju ništa. Imate period kada morate da čuvate firmu i zaposlene i to što imate veliku kuću na atraktivnoj lokaciji neće pomoći da firma opstane. I mislim da je sada period da se firme sačuvaju, da se sačuvaju ljudi i organizacija i nije vreme da se misli na profit i na to nikada ne može da se misli kada je turbolentno vreme“, zaključuje Matić.

Da će plate ići "gore" smatra i Radoslav Veselinović, a na to će kako kaže najviše uticati nedostatak radne snage na mnogim poslovima.

Zvanični podaci pokazuju da radnika najviše nedostaje u trgovini, administraciji, mašinstvu i elektrotehnici, a značajna je potražnja i za zanatlijama raznih profila, a osim velikog broja oglasa za posao, u prilog tome ide i podatak da je danas stopa nezaposlenosti ispod 10 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.