Izvor: B92, 09.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolegijum Vlade u četvrtak o smeni Vukčevića

Beograd -- Kolegijum Vlade Srbije mogao bi u u četvrtak da donese odluku o smeni vršioca dužnosti direktora Naftne industrije Srbije Dimitrija Vukčevića, saznaje Radio B92 u Vladi Srbije. Prema informacijama koje su bile dostupne do srede kasno popodne, za novog direktora NIS-a biće izabran doskorašnji direktor Energoprojekta Pavle Vučković. Kako saznajemo, u međuvremenu je zasedala Kadrovska komisija Vlade Srbije, na čijoj sednici nije prihvaćeno ponuđeno rešenje za novog direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NIS-a. Zaključci Kadrovske komisije ne obavezuju Vladu Srbije, već se samo mogu smatrati kao preporuka.

Na pitanje novinara da li je informacija o smeni Dimitrija Vukčevića tačna ministarka energetike u Vladi Srbije Kori Udovički je odgovorila: "Ja samo mogu da kažem da je Ministarstvo predložilo da jedan od zakona, koji će ići u ovom nizu pre pauze, bude zakon koji menja član u Zakonu o NIS-u koji kaže da generalnog direktora ne predlaže Skupština, nego Vlada, kako bi se status direktora NIS-a regulisao. Vlada će onda odrediti ko će biti direktor. Moguće je da, ukoliko ta procedura bude trajala predugo, bude izmena u vršiocu dužnosti. Ali, to je do Vlade Srbije", rekla je Udovički.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Naftne industrije Srbije Dimitrije Vukčević za Radio B92 je rekao da on još uvek nije obavešten o svojoj smeni. Vukčević je kazao da ne želi da javno komentariše i tumači odluku koja mu nije zvanično saopštena.

Novinar "Frankfurtskih vesti" Jelica Putniković u izjavi za Radio B92 kaže da se u javnosti već duže vreme špekuliše o smeni Vukčevića. Putniković kaže da se njegova smena može povezati sa pripremama za privatizaciju Naftne industrije Srbije. "Njegovo v.d. stanje traje duže nego što je to bilo predviđeno zakonskim okvirima, ali u suštini ni to ne mora da bude najveći razlog za njegovu smenu. Smena dolazi u situaciji kada Vlada Srbije kreće u trenutku kada Vlada Srbije kreće sa restruktuiranjem NIS-a, kada kreće sa pripremama za privatizaciju Kompanije. Očigledno, oni žele da na čelu imaju čoveka sa kojim mogu da sarađuju, jer bilo je mnogo nezvaničnih nagoveštaja da Vukčević nije baš uvek bio poslušan, a poznato je da je NIS javno preduzeće, tj. da mu je vlasnik Vlada Srbije", rekla je Putiković.

Podsetimo, Dimitrija Vukčevića Vlada Srbije 9. novembra 2001 godine postavila je za v.d. direktora NIS-a i tadašnji ministar energetike Goran Novaković rekao je da Vukčević može ostati na toj funkciji u narednih godinu dana. Novaković je izbor Vukčevića na ograničeni period tada objasnio protivrečnostima između Zakona o NIS-u, kojim je predviđeno da direktora imenuje Skupština Srbije, i Zakona o javnim prdduzećima, prema kome direktora javnih preduzeća imenuje Vlada Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.