Koka-Kola isplaćuje 137,5 miliona dolara odštete akcionarima

Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koka-Kola isplaćuje 137,5 miliona dolara odštete akcionarima

Američka kompanija "Koka-Kola", najveći svetski proizvođač bezalkoholnih napitaka, pristala je da u okviru sudskog poravnanja isplati 137,5 miliona dolara akcionarima koji su je tužili zbog veštačkog povećanja prodaje radi podsticanja rasta vrednosti njenih akcija.



U tužbi, podignutoj u oktobru 2000. godine, tvrdilo se da je "Koka-Kola" 1999. godine primorala neke od punionica na kupovinu njima nepotrebnih količina koncentrata za proizvodnju napitaka, vrednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stotine miliona dolara, kako bi svoju prodaju prikazala većom nego što je stvarno bila, izvestila je agencija Rojters.

Institucionalni investitori su ukazali da je takva praksa veštački poboljšala poslovne rezultate kompanije i pružila ulagačima lažnu sliku o njenom "zdravlju".

Investitori su tvrdili da "Koka-Kola" nije obelodanila materijalne činjenice o svom poslovanju i da su takvi propusti i lažni podaci njima naneli štetu. Kompanija je bez priznavanja bilo kakvog svog nezakonitog delovanja ili materijalne odgovornosti pristala na sudsko poravnanje kako bi izbegla dugotrajnu i neizvesnu parnicu.

Koka-Kola" je 2005. slično okončala sudski postupak vezan za prodaju dodatnih količina koncentrata za napitke punionicama u Japanu u periodu između 1997. i 1999. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.