Koji profil radnika nedostaje Njemačkoj?

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jun.2018, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji profil radnika nedostaje Njemačkoj?

BERLIN - Njemački građani zbog nedostatka obrtnika već sad u prosjeku čekaju preko deset tjedana na obavljanje neke obrtničke usluge a situacija bi se u bliskoj budućnosti mogla pogoršati, rekla je udruga njemačkih obrtnika u ponedjeljak.

"Narudžbi trenutno ima toliko da su obrtnici prisiljeni odbijati sve nove narudžbe ako ne dolaze od stalnih mušterija", kaže u razgovoru za izdanje Medijske grupe Funke Hans Peter Wollseifer, predsjednik udruge njemačkih obrtnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za izobrazbu u nekom klasičnom obrtničko-uslužnom zanimanju poput vodoinstalatera, soboslikara ili parketara tako da je nastao akutni problem s manjkom stručnjaka.

"Svake godine nam nedostaje 15 do 20 tisuća naučnika", rekao je Wollseifer. Problem bi se mogao dodatno pogoršati u nastupajućem razdoblju kada se očekuje velika smjena generacija u njemačkim obrtničkim radionicama.

"Mnogi obrtnici sljedećih godina odlaze u mirovinu i strahujemo da velik broj obrtničkih radionica neće imati tko preuzeti", objašnjava Wollseifer.

"Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijanja", kaže Wollseifer koji upozorava i na relativno visoka primanja u obrtničkom sektoru.

"Majstor u vodećoj funkciji može mjesečno zaraditi od 3.500 do 5.500 eura bruto", napominje predsjednik njemačke udruge obrtnika.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

NEMAČKA PLAČE ZA ZANATLIJAMA! NEMA KO DA RADI! Fale im limari, vodoinstalateri, moleri... A PLATA...

Izvor: Kurir, 26.Jun.2018, 07:32

Nemci zbog nedostatka zanatlija već sad u proseku čekaju preko deset nedelja na obavljanje neke zanatske usluge, a situacija bi u bliskoj budućnosti mogla da se pogorša, saopštilo je udruženje nemačkih zanatlija.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.