Koja ministarstva troše novac mimo zakona

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja ministarstva troše novac mimo zakona

Državni revizor sada objavljuje izveštaje kako su poslovala ministarstva i druge državne institucije 2014. Do sada objavljeni izveštaji za pet ministarstava pokazuju kako se novac trošio i mimo zakona. Ministarstva neke stavke izveštaja negiraju, a druge uveravaju, ispraviće. Revizor kaže da se sa izveštajima tek počelo.
Svi revizorovi izveštaji od osnivanja do danas pokazuju da ni ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne poštuju zakone. Tako je i prošle godine.

"Ono što je karakteristično za sva ministarstva jeste da ne poštuju pojedine propise, pre svega krovni zakon - zakon o budžetskom sistemu, zakon o radu, zakon o javnim nabavkama", kaže revizor Dragoslav Sretenović.
U revizorskim papirima to izgleda ovako: između ostalog, Ministarstvo prosvete je sredstva za investicije preusmerilo na specijalne usluge, nisu pravdana sva sredstva za naučno-istraživačke projekte i nisu vraćene sve neutrošene subvencije. 
Ministarstvo kulture, navodi se u izveštaju, dalo je udruženjima i organizacijama ukupno pet miliona dinara više nego što je zakonom propisano.
Ministarstvo rada, između ostalog, zaključivalo je ugovore o delu sa ljudima koji su već zaposleni u tom minsitarstvu. 
Revizori su Ministarstvu zdravlja zamerili i neusklađenost finansijskih dokumenata, slabu kontrolu projekata i donacija, kao i angažovanje ljudi na rok duži od zakonom dozvoljenog. 
Sa svim ministarstvima za koje je revizor objavio izveštaje kontaktirali smo još juče, i pitali ih kako objašnjavaju nepravilnosti i kako će postupati u odnosu na izveštaj. Povratnu informaciju nismo dobili jedino od Ministarstva kulture i informisanja.
Ministarstvo prosvete nepravdanje sredstava pravda administrativnnom greškom.
"Ministarstvo prosvete zatražilo je od naučno-istraživačkih organizacija koje nisu na ispravan način popunjavale formulare o trošenju sredstava, da otklone načinjenu grešku... Što se tiče Fonda za inovacionu delatnost, imajući u vidu da DRI nije uvažila sporazum Fonda i Ministarstva finansija, tražićemo da se neutrošena sredstva vrate u budžet", navodi Ministarstvo prosete.
Ministarstvo rada saopštava da je poslovanje u 2014. bilo u nadležnosti prethodnog saziva ministarstva. Pravdaju i zapošljavanje već zaposlenih.
"Što se tiče ugovora o delu, Ministarstvo je zaključilo ugovore za 23 lica u 2014. godini, radi realizacije projekata iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja koji su finansirani sredstvima Evropske unije, a ne iz sredstava budžeta Republike Srbije", navodi Ministarstvo rada.
U Ministarstvu zdravlja kažu da će poštovati preporuke revizora, ali da su zamerke na nivou tehničke greške.
"Utvrđene nepravilnosti odnose se na projekte koji su započeti ranijih godina i koji su završeni 31. marta 2015. godine. Neusklađenost evidentiranih transakcija u pomoćnim knjigama sa evidencijama u Glavnoj knjizi Uprave za trezor, samo na jednom projektu, mogu se smatrati tehničkom greškom", navodi Ministarstvo zdravlja.
Svi subjekti kod kojih su uočene nepravilnosti imaju rok od 30 do 90 dana da ih otklone. Do sada je revizor izdao više stotina preporuka.
"Ima tendencije u pogledu finansijske discipline, nije to stanje kao kad smo došli 2007. ili 2008. godine, iz godine u godinu stanje se popravlja", kaže Sretenović.
Jedino ministarstvo za čije je finansijsko poslovanje revizor dao pozitivno mišljenje je Ministarstvo privrede.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.