Koja je nova strateška odluka Kine?

Izvor: B92, 14.Jul.2014, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja je nova strateška odluka Kine?

Peking -- U Kini je objavljeno da će u buduće bar 30 odsto novih državnih automobila biti na električni pogon ili "druga vozila koja koriste novu energiju".

Ta odluka je doneta zbog problema sa zagađenjem gradova i radi podsticanja razvoja proizvodnje.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua je objavila da se zajedničkim planom pet ministarstava predviđa da trećina automobila za službenu upotrebu koji budu kupljeni do 2016. godine bude s pogonom na "čistu energiju" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da taj procenat postepeno raste od 2016. godine.

"Vozila koja koriste novu energiju" su električni automobili, vozila s "hibridnim" pogonom klasičnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i elektro-motorima čije se baterije pune sa elektro-mreže.

U toj grupi su i vozila s "gorivim ćelijama" i vozila s "foto-električnim ćelijama" koje energiju sunca pretvaraju u struju kojom pune akumulatore za pogon elektro-motora tih vozila.

Li Kećijang, premijer Kine koja je svetski rekorder po broju prodatih vozila, marta ove godine je "objavio rat" zagađenju vazduha u gradovima čije stanovništvo protestuje jer se guši u oblacima smoga.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.