Kod Kovina otvoren najveći vetropark na Zapadnom Balkanu

Izvor: RTS, 11.Okt.2019, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod Kovina otvoren najveći vetropark na Zapadnom Balkanu

Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu "Čibuk 1" svečano je otvoren u Mramorku kod Kovina. Investicija je vredna 300 miliona evra, snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje. Otvaranje vetroparka je simbol uspeha, poručuje predsednik Srbije.
Vetropark "Čibuk 1" sa 57 vetroturbina i instaliranom snagom od 158 megavata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava, i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Otvaranje vetroparka je ključni trenutak za proširenje obnovljivih izvora energije u istočnoj Evropi i pozicioniranja Srbije u sam vrh alternativne energetike u Evropi.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na ceremoniji otvaranja da je vetropark "Čibuk 1" simbol uspeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.
Dodaje da je vetropark prvi novi, veliki i vredan objekat u energetskom sektoru koji je otvoren u poslednjih 30 godina. 
"Za ljude u Srbiji je važno da znaju da znaju da će ovih divnih 57 vetrogeneratora, koji su toliko lepi da predstavljaju posebnu razglednicu ovde Južnog Banata, da ćemo imati struje za 113.000 domaćinstava, znači negde oko 250.000 ljudi, veličina grada Niša", rekao je Vučić.  
Prema njegovim rečima, vetropark pokazuje koliko Srbija ide napred, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi pre četiri, pet, šest godina.
"Za mene je od posebnog značaja i to što će dva odsto profita 'Mazdar' da daje za lokanu samoupravu, za Kovin. A to će u Kovinu, Dolovu, svim mestima oko Kovina, do Pločice pa Smedereva, svakom mestu biti više mesta, za puteve, za vodovode, za kanalizaciju da ljudi mogu da žive neuporedivo pristojnije", naglašava Vučić. 
Ističe i da će Srbija morati sve više da se orijentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi. 
"Doprinos energetskoj stabilnosti" 
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić poručio je da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.
"Sa svojih 430 gigavat-časova energije proizvodnje godišnje, predstavljaće gotovo 1,5 procenata naše godišnje proizvodnje energije i time će značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja", navodi Antić.
Vetropark, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja, kaže, značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da joj je drago što vidi da je projekat koji je započet u vreme kad je bila ministarka energetike završen i da se povećava učešće obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije u Srbiji.
"Ovaj vetropark proizvodiće energiju dovoljnu za snabdevanje grada veličine Novog Sada. Projekat je važan i zbog očuvanja životne sredine, naših obaveza kao člana Energetske zajednice, ali i kao primer drugim investitorima da je Srbija dobro mesto za ulaganje, posebno kad su u pitanju savremene tehnologije", rekla je Mihajlovićeva.
Direktor kompanije "Masdar" Muhamed el Ramahi kaže da "Čibuk 1" nije samo hrabar pokušaj kako bi se dugoročno rešio problem korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji, već i investicija u modernizaciju energetskog sektora i ulaganje u energetsku bezbednost Srbije.
Dr Tan Ahmed el Zeidi, ministar za klimatske promene i životnu sredinu UAE, napominje da "Čibuk 1" jača partnerstvo i saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije.
"Prelazak na čistu energiju postao je imperativ i ne treba gubiti vreme, jer je to važno zbog otvaranja novih radnih mesta, poboljšanja zdravlja stanovništva i očuvanja životne sredine", dodao je El Zeidi.
Smanjuje se potreba za ugljem u proizvodnji struje 
Vetropark doprinosi stabilnosti snadbevanja strujom i omogućio je Srbiji da proizvodi 27 odsto svojih potreba energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, a time pomaže i smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji električne energije.
Ovo je sedmi vetropark u Srbiji i najveći je na Zapadnom Balkanu. 
Izgradnja vetroparka završena je u aprilu ove godine.
Iza projekta stoje kompanija "Vetroelektrane Balkana" i kompanija "Masdar" iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međnarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.  

"Čibuk 1" je četvrti vetropark u Evropi kompanije "Masdar", koja je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja.
Kompanija "Vetroelektrane Balkana" je u stoprocentnom vlasništvu firme "Tesla vind" koja je zajedničko preduzeće kompanije "Masdar", finske kompanije "Tâleri energija" i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG.
Sporazum o otkupu električne energije za Čibuk 1 potpisan krajem 2016. godine.
Vetropark kod Kovina je na spisku povlašćenih proizvođača eletkrične energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu "fid-in" tarife.
Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici Vlade i veliki broj zvaničnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.