Ko vam krade kockicu čokolade? Gramaže proizvoda se smanjuju, pakovanja ostaju ista

Izvor: B92, 18.Nov.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko vam "krade" kockicu čokolade? Gramaže proizvoda se smanjuju, pakovanja ostaju ista

Beograd -- Čokolade od 80 ili 270 grama sve češće se nalaze u prodavnicama umesto onih od 100 ili 300 grama. Iako je sve po zakonu, kupci mogu biti u zabludi.

Ovaj primer možemo videti i kod drugih proizvoda, pa su tako sada supe pakovane za tri tanjira, ili čašica jogurta ima 180ml umesto 200ml. Ono što zavara kupca jeste vizuelno isto pakovanje, ali i cena koja ne pokazuje da ćemo dobiti manje proizvoda.

U Centru za zaštitu potrošača kažu kako proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovakve poteze pravdaju time što se navodno smanjila potreba da određeni proizvod ima klasičnu težinu na koju smo navikli.

"Iako potrošači nisu na taj način prekršili zakon, oni potršače dovode u zabludu da kupuju proizvod od 100 grama, a zapravo kupuju manji. Osim gramaže, niša se nije promenilo, ni ukus, ni boja, ni pakovanje, sve je isto. Trebalo je možda na prednjoj strani omota naznačiti da je u pitanju manja gramaža, tako potrošači bivaju u zabludi da kupuju čokoladu od 300 grama, a zapravo je od 270 grama", kaže Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača za Blic.

Evropska unija je dozvolila smanjenje gramaže određenih proizvoda, a proizvođači to koriste i kažu kako se navodno smanjila potrošnja, i da tolike količine proizvoda nisu potrebne.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko nam krade kockicu čokolade?

Izvor: Kamatica.com, 18.Nov.2019

Čokolade od 80 ili 270 grama, sve češće se nalaze u prodavnicama umesto onih od 100 ili 300 grama. Iako je sve po zakonu, kupci mogu biti u zabludi..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.