Ko uvede grejanje na pelet - država plaća i 80%

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2018, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko uvede grejanje na pelet - država plaća i 80%

Fond za zaštitu okoline Hrvatske raspisao je konkurs za nabavku sistema za centralno grejanje čije je pogonsko gorivo biomasa - drva ili pelet.

Država je za tu namenu predvidela 12 miliona kuna, a s obzirom na to da ugradnja takvog sistema košta oko 40.000 kuna, novo grejanje dobiće oko 300 domaćinstava širom zemlje, navodi Tportal.

MHE ne prete srpskim jezerima

Država prodala svoj deo kapitala u "Recreatoursu" kupcu iz Crne Gore

Fond podstiče >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ugradnju kotlova na pellet i kotlove na drva. "U zavisnosti od područja gde se kuća nalazi, moguće je dobiti podsticaje u rasponu od 40 do 80 odsto, odnosno maksimalno do 35.000 kuna s PDV-om za ugradnju sistema na biomasu ili do 45.000 kuna s PDV-om za sisteme s dizalicom topline", najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

- Cilj nam je da podstaknemo korišćenje obnovljivih izvora energije u sistemima grejanja i hlađenja', istakao je Ponoš. "Takvi sistemi su ekološki puno prihvatljiviji jer podrazumevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva. Na kraju, to utiče na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan uticaj na okolinu - zaključio je.

Za sufinansiranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici porodičnih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 odsto površine namenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadratnih metara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.