Ko to kaže, ko to kaže...: Srbija je već u svemiru

Izvor: Mondo, 15.Feb.2019, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ko to kaže, ko to kaže...": Srbija je već u svemiru

Srbija nije mala da bi se bavila svemirom, to pokazuje nedavno potpisani memorandum s o tehničkoj saradnji s Rusima, ali i aktivnosti domaće "svemirske" zajednice. Portal Tango6 je razgovarao sa članovima fondacije Serbian Case for Space

Foto: MONDO kolaž

Srbija je nedavno, prilikom posete ruske delegacije predvođene predsednikom Vladimirom Putinom, potpisala Memorandumu o razumevanju i saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << državne korporacije za kosmičke aktivnosti Roskosmos.

Šta nam je sve dobro doneo Putin? (GRAFIKA)

Ali to nije ni prvi ni jedini dokument koji pokazuje da je Srbija zainteresovana i za "kosmičke" stvari. Potpisnici smo četiri od pet glavnih međunarodnih sporazuma u toj oblasti, a da oni predstavljaju set različitih međunarodnih ugovora, koji podržavaju Sporazum o kosmosu ili Sporazum o svemiru, piše portal Tango6.

Šume i klime

Članovi fondacije Serbian Case for Space svoje projekte javno objavljuju na njihovom sajtu. Za sada je javnosti dostupan njihov prvi projekat pod nazivom "Šume i klima2, koji su radili sa organizacijama "Jedan Stepen" i Centrom za razvoj neformalnog obrazovanja građana (CRNOG) uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine. Fondacija planira dva projekta za ovu godinu: procena svemirskih industrijskih kapaciteta u Srbiji, i Space Hub - praktična i teorijska znanja mladima zainteresovanim za svemirsku oblast, najavljuje Tango6.

Pored Sporazuma o kosmosu, prvog krovnog dokumenta koji postavlja sva najznačajnija prava i standard za svaku aktivnost koja ima bilo kakvu vezu sa svemirom, tu su i Konvencija o odgovornosti za štetu učinjenu u kosmosu, Konvencija o registraciji svemirskih objekata, zatim Konvencija o spašavanju astronauta. Jedino nam fali potpis na Sporazum o Mesecu, koji ima mali broj potpisnica zbog kontroverzi oko komercijalizacije i ekonomskog iskorišćavanja resursa u kosmosu.

Sledeći korak trebalo bi da bude članstvo Srbije u Komitetu za miroljubivu upotrebu svemira,

"Činjenica da je Srbija potpisala 4 od 5 sporazuma u vezi sa svemirskim pravom, svrstava je u grupu zemalja koje su se obavezale da će poštovati norme međunarodnog svemirskog prava, a sa druge strane predstavlja sjajan temelj za nas koji želimo da se bavimo tim pravom", kaže za Tango6 član fondacije Serbian Case for Space Boško Vojkić, stručnjak za svemirsko pravo i telekomunikacije.

Boško je uspešno završio master studije svemirskog prava i telekomunikacija na Univerzitetu Paris Saclai / Paris-Sud i na Institutu za svemirsko pravo i telekomunikacije u Parizu.

Osnova postoji i otud i postojanje srpske organizacije Serbian Case for Space, koju su 2017. osnovali s ciljem da se zainteresovani za svemirsku oblast motivišu i pokrenu, Anja Nakarada Pečujlić i Marko Pajović.

ISTORIJA: Proklijale prve biljke na Mesecu (FOTO)

Ideja je nastala nakon što je Anja, doktorant i asistent istraživač na Univerzitetu u Kelnu gde radi na svojoj doktorskoj tezi iz oblasti svemirskog prava, imala praksu u Evropskoj svemirskoj agenciji, a pre toga Nemačkoj svemirskoj agenciji.

Fondacija ima tri cilja: “popularizacija svemira” kroz različite aktivnosti, kao što su predavanja, dovođenja ljudi iz različitih oblasti i industrija da pričaju o svemiru; umrežavanje privatnog, državnog i nevladinog sektora gde je već ostvarena saradnja sa Evropskim centrom za svemirsko pravo; i treći pristup Komitetu za miroljubivu upotrebu svemira.

ISTORIJA! NASA stigla do najudaljenijeg objekta VIDEO

Suosnivač je Marko Pajović, istraživač u oblasti svemirskog prava, zainteresovan i za industrije u toj oblasti, a članovi advokat Andrej Đurmez, magistar korporativnog prava, a pored Vojkić tu je i organizator NASA SpaceApp u Srbiji, softverski inženjer Ivan Stanojević.

Ali bavljenje svemirom ne ograničava se na pravu, već i na praktičnim stvarima, poput aplikacija. Stanojević je razvio jednu koja će moći u budućnosti da ukaže na rizična požarna mesta. Takođe, primena podataka je proširiva na agro kulturu, ali se može koristiti i u zdravstvu. Recimo, merenjem indeksa polena u vazduhu, mi putem satelita otkrivamo da li je moguća elergijska reakcija.

I SLOVENCI U SVEMIRU: Odobrene pare za dva satelita

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.