Izvor: B92, 08.Feb.2023, 19:41

Ko ovde profitira? Iranski tankeri puni ruske nafte se razmileli po svetu

Iranska flota iz senke transportuje sve više ruske nafte.

Njihovi sistemi za praćenje su isključeni, nemoguće je utvrditi ko im je vlasnik, nepoznato je i u kojoj su luci registrovani, piše "Fajnenšel tajms".

Dugo je ove brodove koristio sam Iran za zaobilaženje ograničenja, ali od decembra najmanje 16 tankera prevozi rusku naftu. U 2022. godine ovi brodovi su se koristili samo dva puta mesečno.

Zabrana isporuka ruske nafte morem, koja je stupila na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snagu u decembru, primorala je kompanije da traže rešenje problema. Prema pisanju lista, oko 300 tankera spremno je da preveze sirovine, zaobilazeći ograničenja. A stručnjaci bar 100 brodova povezuju sa Rusijom. Istovremeno, trgovina ruskim sirovinama je za njih izuzetno isplativa, jer zarada može da bude i preko 100 odsto.

Ali nije jasno ko zarađuje na ovome, kaže analitičar za naftu i gas Mihail Krutihin.

"Broj takozvanih tankera u senci, koji se pripisuju transportu ruske nafte i naftnih derivata je različit - ponekad 600, ponekad 100 - stoga se ovim brojkama ne može verovati. Pretpostavlja se da, koristeći transport iz senke, Rusija može da dobije dodatni prihod. Ako je u pitanju šverc, onda novac za ovo ne dobija Ruska Federacija, već kompanije koje se time bave", objasnio je on.

Ovaj broj će se u budućnosti povećavati, što će pomoći da se smanje rekordni popusti na rusku naftu, smatra Sergej Kondratjev, zamenik šefa ekonomskog odeljenja Instituta za energetiku i finansije.

Prema pisanju "Fajnenšel tajmsa", tokom protekla dva meseca značajno je porastao i obim transporta ruske nafte. Ako je u julu 2022. maksimum iznosio nešto manje od 5 miliona barela, onda je u januaru ta cifra već premašila 9 miliona barela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.