Ko je žena teška 36,1 milijardu $? Milijarder je ostavio zbog starije i dao joj bogatstvo

Izvor: B92, 03.Okt.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je žena "teška" 36,1 milijardu $? Milijarder je ostavio zbog starije i dao joj bogatstvo

Njujork -- Mekenzi Bezos (48) bila je 25 godina u braku s osnivačem Amazona Džefom Bezosom.

Davne 1996. godine delila je svoju kancelariju s mlađim radnikom u prostoru koji je ujedno bio i kuhinja kompanije.

Radila je 12 sati dnevno u računovodstvu Amazona, a noću bi se uputila u skladište kako bi pakovala narudžbine.

"Ona je u firmi dala veliki doprinos. Zaista je talentovana osoba, ali se pomalo izgubila kao supruga milijardera", rekao je radnik Amazona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Majk Hanlon.

Mekenzi je žena koja je učestvovala u transformaciji male onlajn knjižare u moćnog diva i kompaniju čija je vrednost procenjena na više od milijardu dolara.

Iako nikada nije volela da bude u centru pažnje, razvod od Džefa šokirao je mnoge.

Roditelji četvoro dece potpisali su razvod u julu, a Mekenzi je dobila 25 odsto deonica u Amazonu. Taj udeo trenutno vredi 36,1 milijardu dolara, što je dovoljno da se plasira na 15. mesto Forbsove liste.

"Trebalo je da dobije 50 odsto. Ipak je bila ravnopravan partner nakon osnivanja kompanije", rekao je Nik Hanauer, jedan od prvih ulagača Amazona.

Forbs je pokušao da dođe do podataka o ovoj ženi pa su stupili u kontakt sa stotinama njenih prijatelja i bivših kolega. Oni su im dali prilično nejasnu sliku ove nesumnjivo talentovane žene koja voli svoju privatnost. Otkrili su da se tiho isticala u svakoj fazi svog života.

Mekenzi je odrasla u San Francisku, kao srednje dete. Sa šest godina napisala je knjigu na 142 stranice zvanu "The Book Worm". Roditelji su je poslali u Hočkis, internat u Konektikatu, gde je i maturirala.

Studirala je na Kembridžu, zatim na Prinstonu, gde je i diplomirala. Njena mentorka za diplomski rad bila je nobelovka Toni Morison.

Njeni profesori tvrde kako je uvek bila lepo raspoložena, ali i da je bila veoma tiha.

Nakon što je diplomirala zaposlila se u fondu D.E. Shaw, gde je započela druženje s Džefom Bezosom. Ona je u stvaranje kompanije Amazon bila uključena od samog početka i učinila je sve što je znala za ovu firmu.

Iz firme se povukla 1997. godine. Poslednjih dvadesetak godina njenog života javnosti su potpuna nepoznanica.

Godine 2018. ona i Džef izdvojili su dve milijarde dolara za borbu protiv beskućništva i podršku neprofitnim predškolskim ustanovama. U julu, nakon što se njihov razvod bližio kraju, kazala je da će posle razvoda pola svog bogatstva donirati u humanitarne svrhe. Ali nije rekla kome će dati novac.

Džef je zatražio razvod od nje nakon što je ušao u u vezu s Loren Sančez, koja je tada, takođe, bila udata.

Loren je 49-godišnjakinja i ima troje dece iz braka i prethodne veze. Bila je jedna od voditeljki jutarnjeg šoua "Dobar dan LA" na Foksu 11.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.