Ko je profesor Radenović kog Vučić hoće da VRATI U SRBIJU? Radove pisao u podrumu a po OVOME se ubrajao među 100 matematičara sveta

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Avg.2019, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je profesor Radenović kog Vučić hoće da VRATI U SRBIJU? Radove pisao u podrumu a po OVOME se ubrajao među 100 matematičara sveta

Njegov odlazak doveo do pada Univerziteta u Beogradu za sto mesta na Šangajskoj listi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće danas profesora Stojana Radenovića u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Prof. Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naučne radove.

Kako UB više nema u svojim redovima najcitiranije istraživače to je dovelo ove godine do pada na Šangajskoj listi za 100 mesta.

Profesor Radenović je osnovnu školu završio u rodnom mestu a razrede od petog do osmog u Gornjem Brestovcu. Gimnaziju je završio u Leskovcu. Kao učenik osnovne i srednje škole uspešno je učestvovao na raznim takmičenjima iz matematike.

Diplomirao je matematiku u Beogradu 1971. godine, magistrirao 1976, a doktorirao 1979. godine. Tokom 50-godišnje naučne karijere bavio se funkcionalnom i nelinearnom analizom, teorijom operatora, uređenim strukturama, subaditivnim funkcijama i elementima Hardijeve analize.

U mladosti je najviše radio teoriju lokalno konveksnih prostora.U poslednjim godinama dosta je radio na teoriji abstraktnih (konusnih metričkih prostora) koje je 30-etih godina prošlog veka u Pariѕu definisao (uveo) naš proslavljeni matematičar Đuro Kurepa.

Treba naglasiti da iz ove oblasti ima najviše citiranih radova. Zahvaljujući pojmu c-nizova koje je uveo zajedno sa svojim saradnicima, mnogi radovi iѕ konusnih metričkih prostora nad Banahovim algebrama citirani su na stotine puta.

Druga oblast u kojoj je dao znatan doprinos je teorija fiksne tačke. Ѕahvaljujući pojmu simulacionih funkcija uvedenog 2014 godine sa Faršidom i Šuklom i publikovao u Filomatu njegova citiranost i h-indeks su se znatno povećali.

Godine 1990. bio je na veoma uspešnom studijskom boravku u Parizu na Univerzitetu Pjer i Marija Kiri kod profesora Bernarda Bozamija, jednog od učenika poznatog Lorana Švarca. Tada je produbio svoje znanje iz teorije operatora i koncentracije polinoma u nižem stepenu.

Nakon toga objavio je nekoliko radova. Inače, publikovao je oko 300 naučnih radova, 1 monografiju, 1 udžbenik i više zbirki zadataka. Ima oko 60 domaćih i preko 100 stranih koautora.

Trenutno ima više od 7400 citata i h-indeks 46. U godinama 2015, 2016, 2017 i 2018. bio je na listi među 100 najcitiranih matematičara sveta. Do sada je objavljivao u više od 50 časopisa (10 domaćih) i u preko 50 stranih časopisa koji imaju impakt faktor.

Inače, objavio je preko 200 radova u SCI časopisima, od toga oko 50 radova sa afiliacijama nekih stranih univerziteta. Sa adresom BU do sada je objavio 147 SCI radova.

Ostale SCI radove (preko 50) potpisao je sa afiliacijom TDTU iz Vijetnama i KSU iѕ Saudijske Arabije.

Bio je mentor izrade 2 domaće doktorske disertacije i komentor velikog broja stranih doktorata. Za uspehe u naučnom i pedagoškom radu odlikovan je 2015. godine srebrnom medaljom predsednika Republike, a 2016. velikom plaketom Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Trenutno (maj 2019) radi na više radova.

Jedan se odnosi na novu vrstu necelih izvoda i necelih integrala, a nekoliko ostalih na nove primene simulacionih funkcija u nelinearnoj analizi. Posebno je uzbudljiv najnoviji rad započet nedavno na nekim pitanjima fiksnih tačaka u tzv. ekscended b-metričkim i ekscended rektangular b-metričkim prostorima.

Radenović, koji je u penziji, je poznato po tome da je naučne radove pisao u podrumskim prostorijama zgrade u kojoj stanuje na Vračaru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić obećao Radenoviću:Pare i za Šangajsku listu VIDEO

Izvor: Mondo, 24.Avg.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas profesora Stojana Radenovića, matematičara zbog čijeg "prelaska" u Saudijsku Arabiju je Beogradski univerzitet pao na Šangajskoj listi...Foto: Tnjug/Zoran Žestić..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao jes profesorom Stojanom Radenovićem,...

Nastavak na Mondo...

PREDSEDNIK SRBIJE SA NAJCITIRANIJIM PROFESOROM Vučić: Ulagaćemo više u nauku; Radenović: Stalni rad je neophodan

Izvor: Blic, 24.Avg.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa jednim od najcitiranijih matematičara sveta, profesorom Stojanom Radenovićem. Sastanak se održava na Andrićevom vencu.

Nastavak na Blic...

Stojan Radenović: Skromni matematičar

Izvor: Danas, 24.Avg.2019

Ime matematičara Stojana Radenovića prvi put je odjeknulo u javnosti kada se Univerzitet u Beogradu 2016. godine plasirao među 300 najboljih na prestižnoj Šangajskoj listi. Članak Stojan Radenović: Skromni matematičar se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

"Pozicija BU na Šangajskoj listi ne treba da zavisi od jednog starca"

Izvor: B92, 24.Avg.2019

Beograd -- Profesor doktor Stojan Radenović u subotu je bio u Predsedništvu Srbije i razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrima...Jedan od najcitiranijih matematičara sveta, beogradski profesor Stojan Radenović, poručio je mlađim generacijama da je važna dobrota koju čovek...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.