Ko je on i zašto zarađuje milijarde ne radeći ništa?

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 14:31

Ko je on i zašto zarađuje milijarde ne radeći ništa?

Za većinu ljudi, pasivni prihod je dodatna manja zarada koja dobro dođe za krpljenje kućnog budžeta.

Za Stiva Balmera to znači da će zaraditi milijardu dolara godišnje, a da neće raditi ništa.

Balmer će toliko prikupiti od dividende od Majkrosofta u 2024. godini. Tehnološki div je povećao tromesečnu isplatu dividende na 75 centi po deonici, ili tri dolara po deonici godišnje.

Budući da Balmer kao bivši glavni izvršni direktor Majkrosofta posjeduje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 333,2 miliona deonica kompanije od 2014. što je ekvivalent udela od četiri posto, dobiće "sitniš" od milijardu dolara u fiskalnoj 2024. I to samo zato što poseduje deonice — nezavisno od kretanja cena na berzi.

Naravno moguće je da Majkrosoftov upravni odbor odluči da smanji dividendu, ali to se ne čini verovatnim. Od kada je kompanija 2003. počela da isplaćuje ​​dividendu deoničarima, iznos se samo povećava.

Balmer nije jedini koji mlati pare samo od posedovanja deonica kompanije koje isplaćuju dividendu, prenosi tportal.

Berkšir Hatavej Vorena Bafeta trebalo bi da prikupi čak šest milijardi dolara dividendi za ovu godinu, prema analizi Vol strit žurnala. To je zato što većina kompanija u koje Berkšir Hatavej ulaže isplaćuje dividende. Na tom popisu su Chevron, Bank of America, Apple, Coca-Cola, Kraft Heinz i American Express.

Na Forbsovoj listi milijardera Voren Bafter trenutno drži petu poziciju s procenjenim bogatstvom od 106 milijardi dolara dok je Stiv Balmer deseti s 80,7 milijardi dolara.

Bloomberg Billionaires Index svrstava Balmera na petu poziciju s 115 milijardi dolara bogatstva.

Balmer se pridružio Majkrosoftu 1980. kao asistent Bilu Gejtsu, ali zapravo je radio kao glavni menadžer. Prvobitno je dogovorio osnovnu platu od 50.000 dolara plus 10 posto udela u rastu dobiti koji je generisao, ali kada je njegov udeo u profitima postao prevelik, pristao je da zameni uslove za značajan udeo u vlasništvu kompanije.

Pouzdani Gejtsov savetnik postupno je napredovao i postao izvršni direktor Majkrosofta 2000. godine. Funkciju je napustio 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.