Ko je omastio brk zbog visokih cena gasa u Evropi?

Izvor: B92, 05.Maj.2022, 08:56

Ko je "omastio brk" zbog visokih cena gasa u Evropi?

Norveški energetski gigant Equinor izvestio je u sredu da mu je dobit u prvom tromesečju više nego učetvorostručena.

Na to je uticao skok cena gasa u Evropi u periodu niskih zaliha i ograničenog snabdevanja zbog rata u Ukrajini.

Prilagođena dobit pre poreza u prvom tromesečju je više nego učetverostručena, na 18 milijardi dolara. Ukupni prihod je više nego udvostručen, na 36 milijardi dolara.

Prodaja prirodnog gasa sada je najprofitabilniji posao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Equinora, zasenivši naftu, tradicionalno glavni izvor prihoda, zahvaljujući nastojanjima Evrope da napuni ispražnjena skladišta jer bi zbog rata u Ukrajini mogla da izgubi pristup ruskom gasu.

Prosečna fakturisana prodajna cena prirodnog gasa u Evropi bila je u prva tri ovogodišnja meseca 345 odsto viša nego u prvom tromesečju 2021. zbog niskih zaliha, velike potražnje i ograničene ponude, objavila je norveška kompanija, prenosi Poslovni dnevnik.

"Optimizovali smo proizvodnju gasa kako bismo povećali isporuke, a Hammerfest LNG trebalo bi da bude pokrenut 17. maja, nakon bezbednosnih provera", rekao je izvršni direktor Anders Opedal, misleći na gasno postrojenje na Arktiku zatvoreno nakon požara u 2020. godini.

Kompanija je potvrdila plan o povlačenju iz Rusije, otpisavši u prvom tromesečju imovinu u vrednosti 1,1 milijardu dolara i obustavivši nabavku.

"Equinor je prestao da trguje ruskom naftom. To znači da Equinor više neće sklapati nove trgovačke poslove ni dogovarati prevoz nafte i derivata iz Rusije", ističu u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ko je "omastio brk" zbog visokih cena gasa u Evropi?

Izvor: B92, 05.Maj.2022

Norveški energetski gigant Equinor izvestio je u sredu da mu je dobit u prvom tromesečju više nego učetverostručena...Na to je uticao skok cena gasa u Evropi u periodu niskih zaliha i ograničenog snabdevanja zbog rata u Ukrajini...Prilagođena dobit pre poreza u prvom tromesečju je više nego...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.