Izvor: B92, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je nadležan za Vrt dobre nade

Beograd -- Privatizacija beogradskog Zoološkog vrta izazvala nedoumice o nadležnosti Beograda i Srbije.

Advokat zoo-vrta Dušan Marković kaže da je za privatizaciju društvenog preduzeća Beo-zoo-vrt nadležna isključivo država Srbija, koja može donositi odluke o njegovom statusu, a ne Skupština Beograda.

On je podsetio da je inicijativu za privatizaciju zoo-vrta pokrenula, još krajem prošle godine, Agencija za privatizaciju, a potom je uprava vrta uredno dostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prospekt. "I od tada, a i od ranije, Beograd pokušava da preuzme nadležnost nad tim društvenim preduzećem, za koji je isključivo nadležna Srbija", kaže Marković.

"Očekujemo razumnu odluku, kako bi svi građani imali kvalitetan zoo-vrt", dodao je on.

Marković kaže da sukob stavova uprave vrta i grada Beograda oko sudbine tog preduzeća traje odavno, ali da je kulminirao nedavno, kada je Skupština Beograda najavila da će predložiti Srbiji da zoo-vrt bude proglašen za javno preduzeće kojim bi upravljao grad Beograd.

"To praktično znači da bismo onda imali slučaj da se u nečijem interesu pokušava ekonomski ugušiti zoo-vrt", kaže Marković.

Pomoćnica gradonačelnika Beograda Gorica Mojović ocenila je da su ocene advokata "budalaštine" i da zoo-vrt više ne može imati status društvenog preduzeća, već može biti samo javno preduzeće.

Ona je potvrdila da je Beograd uputio pismo interesa Agenciji za privatizaciju da se društveno preduzeće Beo-zoo-vrt transformiše u javno, što ne znači da ga neko kupuje, već da ima direktora, upravni odbor i druge organe.

"Nije reč o sukobu, već o legitimnom interesu jer je to zemljište gradsko i tako je zapisano u katastru, da je Zavod za zaštitu spomenika uknjižen na tom zemljištu", rekla je ona.

Ona je navela da se zoo-vrt nalazi u kompleksu Kalemegdanske tvrđave, objekta od izuzetnog kulturnog značaja, koji po zakonu ne može biti privatizovan, a da je grad Beograd bio osnivač vrta sve dok se nije transformisao u društveno preduzeće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.