Izvor: B92, 24.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ima veće šanse za zaposlenje

Beograd -- Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, nekadašnjeg Zavoda za tržište rada, trenutno ima 945.000 nezaposlenih. Najmanju šansu da nađu posao imaju oni koji su završili drvno-prerađivačku ili metalo-prerađivačku školu, kaže Srđan Andrijanić, načelnik Službe za posredovanje Nacionalne službe za zapošljavanje. "Velik problem da se zaposle imaju svi oni koji su tokom školovanja ostali na nivou nekog opšteg obrazovanja, pre svega gimnazijalci", kaže on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Osim što poslodavci od budućih radnika uglavnom očekuju dodatne veštine, kao što su rad na računaru i tečno znanje stranog jezika, nekima su prepreka za zapošljavanje-godine, bez obzira na prethodno iskustvo. Srđan Andrijanić kaže da će Nacionalna služba za zapošljavanje pokušati da subvencionira one starije i motiviše poslodavce da ih zapošljavaju. Prema prošlogodišnjim podacima, najviše se traže instruktori vožnje, vatrogasci, inženjeri mašinstva, elektrotehnike i građevine i ekonomisti i pravnici. Ipak, pojedini pravnici lakše nalaze posao na drugi način. Zanimljivo je da poslodavci često traže profesore jezika, ali, bez obzira na broj tih kadrova u evidenciji nezaposlenih, Nacionalna služba za zapošljavanje uglavnom ne može da obezbedi dovoljan broj profesora srpskog i engleskog jezika jer se oni uglavnom zapošljavaju na neki drugi način.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.