Ko ima sertifikat, dolaze mu i investitori

Izvor: B92, 15.Maj.2016, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ima sertifikat, dolaze mu i investitori

Beograd -- Opštine koje imaju sertifikate o povoljnom poslovnom okruženju po meri privrede privukle su od 2012. do 2015. skoro milijardu evra direktnih stranih investicija

Od 2007. godine, kada je pokrenut, pa do sada više od 60 lokalnih samouprava je ušlo u program, a 26 je ispunilo uslove i dobilo sertifikate, saopšteno je na Četvrtom regionalnom BFC SEE kongresu koji je održan u Podgorici .

Reč je o jedinstvenom regionalnom programu za unapređenje konkurentnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokalnih samouprava, koji se sprovodi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, a od ove sedmice i u Crnoj Gori.

Namenjen je opštinama i gradovima koji imaju odgovarajuće kapacitete i strateški su opredeljeni da unaprede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da su se opštine koje poseduju taj sertifikat pokazale dvostruko uspešnijim u privlačenju investicija u odnosu na one koje taj sertifikat nemaju.

Ona je podsetila da je Program sertifikacije opština po meri privrede NALED pokrenuo u Srbiji 2007. godine a da se sada, zahvaljujući podršci Vlade Nemačke i Ssvajcarske, sprovodi i u Makedoniji, BiH, Hrvatskoj.

Sada se uključila i Crna Gora, a u pregovorima smo i sa Albanijom, koja je izrazila želju da se uključi. Ceo proces je važan za opštine, jer one tako ulaze u utakmicu sa kolegama iz regiona od kojih mogu da uče. Nadamo se da će ovo biti podsticaj i za druge opštine da se u što većem broju priključuju“, rekla je Jovanović Tanjugu.

Kako ističe, program je namenjen za one koji napredno razmišljaju, i zele da napreduju i podstaknu dolazak investitora.

Jovanović je pozvala i druge opštine da se aktivnije uključe i istakla da je važno zajedničko pozicioniranje u regionu, kako bi bio još atraktivniji za nove investicije.

Zamenik gradonačelnika Podgorice Boris Mugoša slaže se da je važna regionalna saradnja kako bi se ovaj deo regiona učinio konkurentnim u nastupu prema drugim tržištima.

Takođe, važna je i razmena iskustava i dobrih praksi između zemalja regiona i lokalnih samouprava u tim regionima, kao i da se uspostave jedinstveni kriterijumi i standardi u celom regionu“, smatra Mugoša.

Kako je naveo, priključivanje Crne Gore u Program sertifikacije opština veoma je važno za glavni grad koji bi trebalo da bude „motor ekonomskog razvoja i reper kvalteta u Crnoj Gori“.

Očekuje nas jedan ozbiljan zadatak za stvaranje povoljne klime koja će privući investotore i povećati nadamo se, i broj zaposlenih, rekao je Mugoša .

Govoreći o tome šta je sve trebalo uspuniti od procedura kako bi dobili sertifikat on je naveo da je značajn deo kriterijuma ispunjen a da je preostao teži deo posla, a to je samo prilagođavanje administracije na novine koje bi trebalo uvesti u narednom periodu.

Odabranih prvih pet crnogorskih opština dobilo je priliku da unaprede poslovnu klimu u skladu sa najboljim praksama regiona i EU.

Načelnik opštine Tešanj Suad Huskić rekao je da za tu opštinu proces sertifikacije nije bio preterano težak jer su neke standarde i promene u načinu rada već ispunili ranije.

Ta opština dobila je sertifikat upravo ove nedelje, na održanom kongresu u Podgorici. Bilo je neophodno, kako kaže, unaprediti elektronski servis opštine, poraditi na osmišljavanju promovnih materijala, unaprediti veb sajt.

Godinu i po dana nam je trebalo i za nas sproces nije bio posebno težak. Okončan je uspešno, a ono što smo shvatili da je najvažnije je regionalna prepoznatljivost , kroz same kontakte i razmene iskustava sa drugim opštinama“, rekao je Huskić.

Kako kaže, investitori kada dođu, interesuju ih konkretne stvari- za koje vreme mogu da registruju firmu, hoće li imati partnere u tome, odnosno kome mogu da se obrate, sa kime da sarađuju.

Na kongresu u Podgorici 15 lokalnih samouprava iz BiH, Hrvatske, Makedonije i Srbije dobilo je Sertifikate o povoljnom poslovnom okruženju, a među njima je i Grad Šabac.

Predsednik Skupštine Grada Šapca Nemanja Pajić rekao je da dobijanje sertifikata predstavnicima te lokalne samouprave u Srbiji predstavlja potvrdu da su na pravom putu u tome da razvijaju povoljno poslovno okruženje.

Mi smo dosta stvari uradili u proteklom periodu, a posebno što se tiče rada administracije l i komunikacije sa privredom. Na tome smo najviše radili u proteklom periodu I to je dalo rezultate”, rekao je Pajić za Tanjug.

On je dodao da Šabac ima industrijsku zonu od 600 hektara I u njoj posluje 40 firmi, što domaćih I stranih koje zapošljavaju oko 2. 000 ljudi.

Mislim da će prave rezultate sertifikat dati u naredne dve godine a ono što je važno je da imamo nove strane investitore I što smo naučili kako komunicirati s njima”, objasnio je Pajić.

On je naveo I da je 20-ak firmi koje posluju na teritoriji Šapca već kupilo nove parcele u industrijskoj zoni, I planiraju širenje proizvodnje I poslovanja.

Ovaj sertifikat koji smo danas dobili nas obavezuje da nastavimo sa visokim kvalitetom komunikacije sa privredom, da održimo nivo I zadržimo epitet da je Šabac grad sa povoljnim poslovnim okruženjem”, rekao je Pajić.

U Srbiji su ovu potvrdu kvaliteta pored Ssapca, vec dobili Leskovac, Pancevo, Pirot, Ruma i Stara Pazova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.