Ko ima najviše zlata na svetu? Na trećem mestu - iznenađenje

Izvor: B92, 13.Maj.2021, 09:35

Ko ima najviše zlata na svetu? Na trećem mestu - iznenađenje

Finansijska kompanija Nasdak objavila je listu deset država koje imaju najveće rezerve zlata na svetu.

Na prvom mestu su Sjedinjene Američke Države sa 8.133 tone zlata. Navedena količina je jednaka ukupnoj količini zlata koju imaju sledeće tri zemlje na ovoj listi. Vrednost američke rezerve zlata iznosi 465 milijardi dolara. Većina zaliha smeštena je u trezoru Fort Noks, koji se nalazi u saveznoj državi Kentaki.

Nemačka je sa 3.362 tone druga po rezervi zlata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a od ekonomske krize iz 2008. godine kontinuirano kupuje zlato.

Italija je na trećem mestu i ima rezervu od 2.452 tone zlata, a četvrta je Francuska sa 2.436 tona. Među ovom francuskom rezervom je i 100 tona zlatnih novčića, prenosi Klix.

Rusija je sa 2.295 tona na petom mestu, dok je Kina na šestom sa 1.948 tona. Većina rezerve najmnogoljudnije države sveta je sadržana u novcu stranih valuta, a ne u samom zlatu.

Švajcarska je sedma sa 1.040 tona zlata, te ima najveće rezerve zlata po stanovniku u odnosu na sve ostale zemlje sveta. Na osmom mestu je Japan sa 765 tona.

Indija je deveta sa 658 tona i druga je u svetu po korišćenju zlata jer je ono vrlo prisutno i popularno i na venčanjima. Poslednja na ovoj listi je Holandija sa 613 tona rezerve zlata.

U Svetskom ekonomskom forumu (WEF) su napomenuli da se rezerve zlata koriste kao osiguranje u slučaju ekonomske krize. Kupovina zlata smanjila se tokom pandemije koronavirusa, a centralne banke pojedinih država prodale su deo rezervi kako bi nacionalne ekonomije učinile likvidnijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovih 10 država imaju NAJVEĆE REZERVE ZLATA u svetu

Izvor: Blic, 13.Maj.2021

Finansijska kompanija Nasdaq objavila je listu deset država koje imaju najveće rezerve zlata na svetu. Švajcarska ima najveće rezerve po stanovniku u odnosu na ostatak sveta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.