Ko će sve moći da računa na niže račune za daljinsko grejanje?

Izvor: B92, 01.Mar.2021, 17:27

Ko će sve moći da računa na niže račune za daljinsko grejanje?

Beograd -- Posle usvajanja Zakona o socijalnoj karti, vlada najavljuje i da će najsiromašnijima ove godine olakšati i put za sticanje statusa energetski ugroženog kupca.

U toku je obnova zahteva, a pored dosadašnjih povlastica za plaćanje računa za struju i gas, najugroženija domaćinstva uskoro će moći da računaju i na olakšice za daljinsko grejanje.

Besplatnih mesečno do 120 kilovata struje i 75 kubnih metara gasa u grejnoj sezoni, već sedmu godinu mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da koriste socijalno ugroženi, primaoci dečjeg dodatka i siromašne porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda, podseća RTS.

Nadležni obećavaju da će povlasticama obuhvatiti račune za daljinsko grejanje i ukloniti administrativne barijere za njihovo sticanje.

"Dakle za sve one ljude imaju Socijalne karte kroz Ministrstvo rada, ali koji ne mogu da plate sve svoje obaveze, govorim o jednoj vrsti energetskog siromaštva, pojednostavićemo procedure i podići ćemo određene nivoe koji će omogućiti ljudima da zaista mogu da koriste, jer im to treba i besplatne kilovate i metre kubne gasa i isto tako toplotnu energiju", kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Izveštaji sa terena pokazuju da je najveći problem što na lokalu građani o tim povlasticma nisu dovoljno informisani. U vreme pandemije nije lako podneti ni zahtev.

"Grad Prokuplje u 2020. je imao u radu 480 predmeta za sticanje energtski zaštićenog kupca. U 2021. do sada je podneto 106 zahteva. Treba reći da su svi potrebni obrasci objavljeni na sajtu grada Prokuplja tako da smo na taj način olakšali pripremu dokumentacije", kaže Katarina Veljović iz Skupštine grada Prokuplja.

Završene su i opsežne analize koje pokazuju da će pojednostvljena procedura koja se sprema, uvećati i broj korisnika tih olakšica: 75.000 je domaćinstava koja u proseku koriste besplatne kilovate, a može ih biti upola više.

Povlastice za gas u grejnoj sezoni do sada je dobijalo najviše šezdesetak građana, a može ih imati čak 10.000. Dok bi nove olakšice za grejanje iz toplana moglo da ostvari oko 50.000 ugroženih domaćinstava.

"Promenićemo mi te granice da one budu zaista prihvatljive za one ljude koji su ugroženi a da oni ljudi koji mogu da plaćaju električnu energiju ili toplotniu i gas to zaista i plaćaju", kaže ministarka Mihajlović.

Izmene Zakona o energetici i nova Uredba o energetski zaštićenim kupcima već su spremne za usvajanje pa se primena novih procedura i povlastica najavljuje tokom proleća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.