Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će sve istraživati monopol

Beograd -- Nije jasno šta će istraživati međuresorno telo Vlade za cene koje je najavio Božidar Đelić jer već postoji antimonopolska komisija.

Dan pošto je potpredsednik Vlade izjavio da će od Vlade zatražiti da istraži da li su cene u Srbiji više nego u regionu, u Ministarstvu trgovine kažu da čekaju njegovu zvaničnu inicijativu i da su spremni da u tom projektu i oni učestvuju. Ipak, ova izjava nije ohrabrila domaće ekonomiste, koji smatraju da država do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ništa konkretno nije preduzela da spreči monopol na tržištu.

Srbiji ne treba novi međuresorni tim čije je formiranje predložio Božidar Đelić, već treba podržati rad komisije koja se već bavi istraživanjem monopola na našem tržištu, smatraju domaći ekonomisti.

Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja kaže da bi, umesto da se samo javno zalaže za ispitivanje cena na tržištu, država trebalo da pruži i konkretnu podršku Komisiji za zaštitu konkurencuije.

"Ja to shvatam samo kao verbalno zalaganje i reči umesto iznošenje u javnost. Već postoji antimonopolska komisija i trebalo bi da im pruže pomoć, tu nema šta da se priča, 'Evo, ispitaćemo proizvode '", kaže on.

Najava da će Vlada istraživati visinu cena iznenadila je i predsednicu Komisije za zaštitu konkurencije Dijanu Marković-Bajalović. Ona kaže da se ispitivanjem monopola već bavi komisija na čijem je ona čelu.

"Možda se u trenutku nije setio da bi nama mogao da se obrati sa takvim zahtevom, jednostavno neki put zaborave da mi postojimo, ne samo na osnovu onoga što radimo, već i na osnovuu onoga što bi trebalo da nas podrže", kaže ona.

Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik lista Bankar, kaže da naša država do sada ništa konkretno nije preduzela da spreči monopol na tržištu.

On podseća na izveštaj Evropske komisije, u kome se našoj zemlji zameraju loši tržišni uslovi, u kojima se kapital samo ukrupnjava, kao i to što u Srbiji ne postoje uslovi koji bi ohrabrili slobodnu konkurenciju.

"Ja mislim da ova država nikada nije pokazala volju i iskrenu nameru da se obračuna sa monopolom na tržištu", kaže on.

"Država ne bi smela da favorizuje nijednu kompaniju, bez obzira koliko radnika imala i da li ima 5.000 ili samo 500 ljudi", kaže on.

"Konkretno bi bilo najbolje da se jednom za svagda utvrdi koliko koja kompanija pokriva tržište i ako se ispostavi da ima monopola, onda da se kazni kao po zakonu", kaže Ćulibrk.

Podsećamo, TV B92 već je objavljivao da je mleko prerađivača iz Srbije jeftinije u prodavnicama u Crnoj Gori nego u Srbiji. Za litar Imlekove "kravice" Crnogorci izdvajaju oko 54 dinara, a u srpskim prodavnicama to isto mleko košta 70 dinara.

Nastavlja se ispitivanje monopola

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović najavila je da će od javnog tužioca tražiti da ispita da li je Vrhovni sud Srbije prekršio zakon u slučaju Delta holdinga.

Podsećamo,Vrhovni sud je uvažio tužbu Delta holdinga na rešenje kojim Komisija zabranjuje spajanje firmi "Primer C" i "C market", koji je u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Kako za B92 objašnjava Dijana Marković-Bajalović, Komisija će u zakonskom roku odlučiti u kojoj formi će da donese novo rešenje u ovom slučaju, a nastavlja istraživanje i eventualnog monopola kompanije Salford.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.