Izvor: B92, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjaz: Državi "pobeglo" 40 miliona?

Beograd -- Država je, po svemu sudeći, izgubila bitku koja vodi oko "Knjaza Miloša", što dovodi u pitanje zaradu od 40 miliona evra.

Komisija za hartije od vrednosti saopštila je da su kompanije "Apurna" i Pivara "Laško" povukle ponude za preuzimanje akcija preduzeća "Knjaz Miloš" i da je jedinu konačnu ponudu dostavio FPP "Balkan limited". Tako je postalo neizvesno šta će se desiti sa državnim paketom akcija.

Prva reakcija iz vlasti na odustajanje dva ponuđača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kupovinu akcija "Knjaza Miloša" stigla je od ministra finasija Mlađana Dinkića. Mogućnost da država izgubi prihod od 30 do 40 miliona evra, prema njegovim rečima, neće ugroziti prihode u budžetu:

"Ja uopšte nisam zabrinut za prihode budžeta, imajući u vidu da imamo dve jako dobre ponude za privatizaciju 'Jubanke' i imaćemo pun budžet u 2005. godini, tako da ne treba strahovati. Što se tiče slučaja 'Knjaz', mislim da će gospodin Bubalo kao resorni ministar koji vodi ovu privatizaciju, izaći pred novinare i reći šta se dalje dešava u tom procesu".

Ponudu FPP "Balkan Limitida", Komisija za hartije od vrednosti je odobrila uz obrazloženje da je ona pravno i formalno valjana i da uključuje socijalni i investicioni program. FPP je početnu ponudu poboljšao sa 22.000 na 23.000 dinara po akciji. Takođe, početni paket akcija od 10 odsto povećan je na minimum 25 odsto, a maksimum 33,6 odsto.

Odustajanje ponuđača - loša poruka stranim investitorima

Bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Vladi Srbije Goran Pitić rekao je u ponedeljak za B92 da je ceo proces oko Knjaza Miloša država vodila na pogrešan način. On kaže da je to što su dva dva strateška partnera oustala od kupovine akcija "Knjaza Miloša" loša poruka stranim investitorima. "Situacija je kao i pre nekoliko nedelja, samo što sada imamo jednog ponuđača, dok smo ih ranije imali tri. To nam govori o kvalitetu ovog procesa. Država se nalazi u dosta ozbiljnoj situaciji, jer, za razliku od ranijih trenutaka kada je imala ozbiljne mogućnosti da realizuje tih 30-40 miliona evra i kada je zaista mogla da bira u kom će ih procesu realizovati, sada se nalazi u situaciji da to izgubi", rekao je Pitić.

Stepanović: Dve opcije - loša i gora

Pošto je Komisija za hartije od vrednosti saopštila da je FPP "Balkan Limitid" jedini koji je ostao u igri, na pitanje šta sada sledi, Biljana Stepanović, ekonomski analitilčar B92, u ponedeljak je rekla da ako se bude poštovao zakon, postoje dve opcije: "Jedna je da država prepusti da FPP od malih akcionara otkupi 33 odsto akcija, taman toliko koliko mali akcionari imaju i da državni budžet izgubi jedno 40 miliona evra. Druga je opcija da država i mali akcionari, srazmerno svom učešću, prodaju FPP-u deo akcija, a da deo ostane neprodat".

Biljana Stepanović komentariše zbog čega su svi koji su iz Vlade nadležni za slučaj "Knjaza", u ponedeljak bili nedostupni: "Niko ne želi da daje izjave, zato što bi morao da objasni zašto je do ovoga došlo, zašto je afera napravljena, zašto je slučaj vođen na način na koji je vođen i zašto se došlo do ovog ishoda u kome država mora da strepi i da praktično zavisi od FPP-a, da li će on hteti da otkupi i njene akcije, po kojoj ceni i u kom roku, kaže Biljana Stepanović. Međutim, nezahvalno je komentarisati šta je uzrok ovakvog ponašanja, kazala he ona. Neznanje je definitivno prisutno, nesposobnost pojedinih državnih organa koji bi to morali da imaju u malom prstu, jeste očigledna. Da li je bilo namere i dogovora, ne zna se", rekla je Biljana Stepanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.