Knežević: Državna zemlja nije na prodaju

Izvor: Studio B, 29.Nov.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević: Državna zemlja nije na prodaju

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da državna zemlja nije na prodaju, a da spekulacije o tome "plasira opozicija preko svojih medija".

"Ukoliko se realizuje aranžman sa Ujedinjem Arapskim Emiratima, strani investitor će preuzeti udeo u vlasništvu poljoprivrednih preduzeća koja su u stečaju ili restrukturiranju, a zauzvrat će značajna sredstva uložiti u sisteme za navodnjavanje", rekao je Knežević za današnje "Novosti", odgovarajući na spekulacije da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << će na osnovu posla sa Emiratima šeici postati vlasnici srpske zemlje.

Knežević je kazao da ukupna vrednost vanredne pomoći agraru, koju je Vlada Srbije obezbedila u prvih 100 dana svog mandata, iznosi više od 150 miliona evra, i da to predstavlja najveću državnu pomoć poljoprivredi u poslednjih 25 godina.

Siguran sam da ratari više neće imati objektivnih razloga da traktorima blokiraju puteve, dodao je on.

Knežević je najavio i da će država do kraja godine usvojiti Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, tako da se ta oblast više neće regulisati ad hok merama.

"Agrarni budžet je povećan i naredne godine će preći četiri odsto ukupnog državnog budžeta. To govori koliko je ovoj vladi važna poljoprivreda. Nažalost, apsolutni iznosi nisu ni približno dovoljni za sve potrebe srpskog agrara, što je posledica ukupne teške ekonomske situacije", rekao je Knežević.

On je ukazao da su prošla vremena kada su ministri najavljivali velike strateške projekte, a posle se pravdali zašto ih nisu realizovali.

"Želimo da stvorimo zakonski ambijent u kome će poljoprivrednici moći da planiraju svoju proizvodnju bez strahovanja da li će država ispuniti svoje obaveze prema njima. Po prvi put će u Srbiji zakonom biti regulisana oblast podsticaja i prekinuta loša praksa vladanja uredbama koje su poslovni ambijent u poljoprivredi nekada menjale i po tri-četiri puta godišnje", kazao je Knežević.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.