Klima zabrinula biznismene

Izvor: Politika, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klima zabrinula biznismene

Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu: direktori najvećih kompanija očekuju rast prihoda i profita

Davos – Izvršni rukovodioci svetskih kompanija očekuju i ove godine porast tržišnih aktivnosti u Kini, Rusiji, Brazilu i Indiji, kao i povećanje prihoda svojih firmi, ali su zabrinuti zbog raznih zakonodavnih teškoća i nemogućnosti da pronađu dovoljno stručnu radnu snagu, objavljeno je juče u Davosu.
U godišnjem Globalnom CEO servisu, koji pravi kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Praisvotershaus kupers" na osnovu ankete sa blizu 1.100 izvršnih rukovodilaca moćnih svetskih firmi, ukazano je na rizike u globalnoj ekonomiji zbog teškoća u snabdevanju naftom, terorističke opasnosti i političke nestabilnosti.

Izveštaj je objavljen neposredno uoči početka rada ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma, u poznatom švajcarskom turističkom centru Davosu, na kome će učestvovati više od 2.400 biznismena, političara i drugih istaknutih ličnosti iz više desetina zemlja.

Globalne klimatske promene i njihovo moguće nepovoljno dejstvo na svetske ekonomske tokove izazivaju zabrinutost 40 odsto učesnika ankete.

Više od 90 odsto anketiranih rukovodilaca kompanija je, međutim, izjavilo da s poverenjem gleda na rast prihoda njihovih firmi u toku narednih 12 meseci.

Još veći procenat učesnika istraživanja – 93 odsto – smatra da će na globalnom tržištu postojati povoljni uslovi za rast korporacijskih profita i tokom naredne tri godine.

Osnovni razlog takvog optimizma leži, kako navode analitičari CEO servisa, u činjenici da se ne uočava nikakav ozbiljan zastoj u procesu ekonomske globalizacije, što garantuje da će se dalje otvaranje tržišta, preuzimanja kompanija i druge važne poslovne operacije i dalje nesmetano nastaviti.

Istraživanje pokazuje da se širom sveta, nezavisno da li se radi o velikim ili malim kompanijama, oseća rast optimizma u vezi sa širenjem poslova na nova tržišta, plasiranjem novih proizvoda i daljim osvajanjem poverenja kupaca.

Geografski posmatrano, za 2007. se pre svega očekuje veoma visoka ekonomska ekspanzija u Brazilu, Kini, Indiji i Rusiji. Te zemlje su od početka ove decenije stalno imale visoke stope privrednog rasta.

Veoma dobre izglede za veći ekonomski uspon imaju, kako se navodi u analizi, i druge ekonomski brzo napredujuće zemlje, poput Vijetnama, Indonezije, Turske, Južne Koreje i Meksika.

Među tri četvrtine učesnika ankete koji su rekli da je globalizacija pomogla razvoj i ekspanziju brzo rastućih ekonomija, oko 23 odsto je ocenilo da najbolje izglede za dalje poslovno napredovanje njihove firme imaju na postojećim tržištima, dok ih 21 procenat smatra da će im se takva prilika ukazati na novim tržištima.

Uprkos optimizmu oko navedenih i nekih drugih pitanja koja se odnose na budući rast biznisa, oko 73 odsto učesnika istraživanja, ili devet procenata više nego lane, iskazalo je zabrinutost zbog mogućih problema koje će imati u rastu svog biznisa u toku ove godine.

Najveća je zabrinutost zbog nedostatka odgovarajućeg profila radne snage – u azijsko-pacifičkom regionu čak 88 odsto anketiranih ukazuje na taj problem, dok je širom sveta taj procenat manji, ali dosta visok, oko 72 procenta.

Približno polovina ispitanih u anketi CEO servisa izjavila je da planira objedinjavanje ili poslovne akvizicije van granica svojih zemalja, sa namerom da i kroz takve operacije podstaknu rast aktivnosti svojih firmi. "Praisvotershaus kupers" je u svojoj anketi intervjuisao 1.084 izvršna rukovodioca u 50 zemalja, telefonski ili putem imejla, tokom poslednjeg tromesečja minule godine. Direktni kontakti i razgovori o poslovnim izgledima u 2007. ostvareni su jedino sa biznismenima iz Kine i Kenije.

(Tanjug)

[objavljeno: 25.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.