Kinezi žele državne poslove

Izvor: B92, 25.Nov.2012, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi žele državne poslove

Peking -- U Kini je organizovano polaganje državnih ispita, za koji se ove godine prijavilo više od 1,5 miliona mladih Kineza, što je 30 puta više nego pre deset godina.

Konkursi za 20 hiljada mesta u državnoj službi organizovani su širom Kine u školskim učionicama i amfiteatrima na fakultetima, a osnovni motiv kandidata su stabilnost i status koje nude državni poslovi.

"Polažem ovaj ispit zato što su državni poslovi mnogo stabilniji od onih u privatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sektoru. Kada dobjete takav posao, skoro da nema rizika da ćete ga izgubiti", rekao je agenciji Frans pres Liju Ting koji je ispit polagao u jednoj školi u Pekingu.

Većina ovogodišnjih kandidata za državnu službu su diplomci kineskih univerziteta, pošto je u poslednje vreme njihov broj veoma porastao, a samo ove godine u Kini je diplomiralo sedam miliona mladića i devojaka.

"Državni posao ima više prednosti, a za zdravstveno osiguranje i penziju brige nema", rekla je jedna kandidatkinja koja trenutno radi u privatnom sektoru.

Stjuardesa Sindi Liju kaže da se za konkurs prijavila pošto je pročitala knjige bivšeg kineskog lidera Mao Ce Tunga i zato što želi da "služi narodu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kinezi popunjavaju administraciju

Izvor: Akter, 25.Nov.2012

U Kini je organizovano polaganje državnih ispita, za koji se ove godine prijavilo više od 1,5 miliona mladih Kineza, što je 30 puta više nego pre deset godina

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.