Kinezi žele da kupe propali ex-yu gigant: Posle srpske Železare hoće fabriku aluminijuma u BiH

Izvor: B92, 05.Avg.2019, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi žele da kupe propali ex-yu gigant: Posle srpske Železare hoće fabriku aluminijuma u BiH

Mostar -- Ima li spasa za ex-yu giganta čuveno preduzeće Aluminij u Mostaru ili će ono, posle duge borbe biti zatvoreno, znaće se vrlo brzo.

Kako će izgledati "prepakovani" Aluminij, kako je to slikovito najavio premijer BiH Fadil Novalić, pokazaće naredni meseci.

Uprava kompanije pokušava da iskoristi priliku koja joj je ostavljena, ostvareni su ozbiljni kontakti s budućim partnerima, a priča se i o potencijalnom kupcu.

Najveći pojedinačni vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mostarske kompanije, Vlada FBiH, ostavila je period do nove godine da uprava, Nadzorni odbor i radnici probaju napraviti neke od koraka najavljenih u planu restrukturiranja koji je zadnjih sedmica aktuelna tema.

Kako saznaje Naša TV prvi ljudi Aluminija bili su u Sloveniji s predstavnicima tamošnjeg giganta Impol grupe gde je dogovarana potencijalna saradnja. Slovenci su zainteresovani za poslovni angažman vezan za pokretanje proizvodnje u Livaonici, ali bi se mogli uključiti i kao partner kod proizvodnje anoda.

Grupa Impol iz Slovenske Bistrice pre dve godine je preuzela posustali šibenski TLM i peti je po vrednosti slovenački izvoznik. Mogu se pohvaliti s više od 2.300 zaposlenih i neto profitom u prošloj godini od 36,7 miliona evra.

Slovenci bi s Aluminijem sarađivali, a žele da ga kupe Kinezi. Veliku kinesku grupaciju zastupa agencija iz Izraela i to je već javnosti poznato, ali kako tvrde nezvanični izvori klix.ba, kineske namere su ozbiljnije nego što se mislilo.

U četvrtak se brojna delegacija Aluminija, sačinjena od uprave, Nadzornog odbora i sindikata, susrela u Mostaru s onima od kojih očekuje najviše - predstavnicima Vlade FBiH. U sudaru optimističkih očekivanja i surove realnosti dogovoren je rok za "prepakovanje", a predočen je i set mera za socijalno zbrinjavanje radnika.

Podsećamo, bivšem gigantu i nekad najvećem BiH izvozniku struja je isključena 10. jula što je značilo prekid proizvodnje. Aluminij duguje više od 400 miliona KM, od toga tri četvrtine je dug za električnu energiju, najviše prema Elektroprivredi HZHB.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BIVŠI GIGANT PREGOVARA SA SLOVENCIMA Kinezi jedini potencijalni kupac fabrike aluminijuma u BiH

Izvor: Blic, 05.Avg.2019

Ima li spasa za ex-yu giganta čuveno preduzeće Aluminij u Mostaru ili će ono, posle duge borbe biti zatvoreno, znaće se vrlo brzo. Kako će izgledati "prepakovani" Aluminij, kako je to slikovito najavio premijer BiH Fadil Novalić, pokazaće naredni meseci.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.