Kinezi posle sastanka: Faza pri kraju, Borča se sprema da bude IT sila

Izvor: B92, 09.Mar.2019, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi posle sastanka: Faza pri kraju, Borča se sprema da bude IT sila

Ministar za inovacije Nenad Popović sastao se sa predsednikom kineske kompanije "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC) Du Fejem.

Tom prilikom ocenio je da se pripreme za projekat izgradnje Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu nalaze u završnoj fazi.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Popović je ukazao da se u ovom trenutku vode intenzivni pregovori s kineskom stranom o osnivanju zajedničke kompanije koja će upravljati ovim projektom, kao i o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usaglašavanju Ugovora o razvoju i biznis plana.

On je izrazio očekivanje da će sve pripremne radnje koje sprovode srpska i kineska strana biti okončane veoma brzo u skladu s rokovima koji su definisani u ranije potpisanom ugovoru dve strane.

Popović je istakao da je Srbija zadovoljna što se ovaj projekat realizuje zajedno s kineskim partnerima, koji, prema njegovim rečima, imaju ogromno znanje i iskustvo kada je u pitanju izgradnja i upravljanje industrijskim parkovima.

Ministar je ukazao da će izgradnja ovog parka, u kojem će raditi preko hiljadu kompanija, i gde će biti otvoreno blizu deset hiljada novih radnih mesta, pružiti dodatni podsticaj daljem inovacionom i tehnološkom razvoju Srbije.

Predsednik kineske kompanije CRBC Du Fej izrazio je zadovoljstvo dinamikom pregovora i pripreme dokumenata čije usvajanje prethodi otpočinjanju projekta izgradnje Industrijskog parka u Beogradu.

On je naveo da je između srpskih i kineskih partnera izgrađen visok nivo poverenja koje daje garancije da će realizacija ovog projekta biti uspešna. Du je izrazio očekivanje da će uskoro u Pekingu potpisati dokumente o izgradnji Industrijskog parka zajedno sa ministrom Popovićem.

Popović i Du izrazili su zahvalnost predsednicima Srbije i Kine, Aleksandru Vučiću i Si Ðipingu, na podršci u realizaciji ovog projekta i njihovoj viziji da Srbija bude jedan od najznačajnijih partnera Kine u razvoju jedinstvenog inovacionog prostora na "putu svile", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.