Kinezi očajni, dozvolili najveći bankrot

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi očajni, dozvolili najveći bankrot

Kineske vlasti su dozvolile do sada najveći bankrot u zemlji po osnovu korporativnog duga.

To je najnoviji signal ekonomskog zaokreta u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji koja prepušta tržištu sve veću ulogu u sopstvenom finansijskom sistemu, prenela je agencija AP.

"Kompanija Šanšuej, sa sedištem u istočnokineskom gradu Đinanu, nije u mogućnosti da isplati dug po osnovu obveznica u visini od dve milijarde juana (315 miliona dolara)", izjavio je jedan neimenovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojedinac koji je odgovorio na telefonski poziv u odeljenju te kompanije za odnose sa investitorima,

"Kompanija nema novca da plati investitorima", izjavio je taj pojedinac, ne želeći da otkrije svoj indentitet.

Vodeći kineski proizvođač cementa, kompanija Čajna Šanšuej cement grup, zatražila je juče od suda na Kajmanskim ostrvima, gde je osnovana, da imenuje stečajnog upravnika za gašenje njenog poslovanja.

Bankrot ove kompanije je, kako ocenjuje AP, dokaz sunovrata nekada dominantne teške industrije, u uslovima kada zvanični Peking pokušava da privredu, koja usporava, usmeri ka održivijem rastu zasnovanom na domaćoj potrošnji umesto trgovini i investicijama.

Sve do prošle godine Kina je spasavala posrnule dužnike kako bi očuvala poverenje među investitorima, da bi prošle godine, vladajuća Komunistička partija dozvolila prvi bankrot po osnovu duga, u okviru nastojanja da sopstveni finansijski sistem učini više tržišno orijentisanim.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DRŽAVA NE POMAŽE Kina dozvolila bankrot vodeće cementare

Izvor: Blic, 12.Nov.2015

Kineske vlasti su dozvolile do sada najveći bankrot u zemlji po osnovu korporativnog duga, što je najnoviji signal ekonomskog zaokreta u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji koja prepušta tržištu sve veću ulogu u sopstvenom finansijskom sistemu, prenela je agencija AP...- Kompanija Šanšuej, sa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.