Kinezi došli u kontrolu: U Srbiji sve uspešno

Izvor: B92, 20.Mar.2018, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi došli u kontrolu: U Srbiji sve uspešno

Beograd -- Srbija je glavni partner kineske Eksim banke u regionu, a projekti koje ova institucija finansira u Srbiji realizuju se veoma efikasno.

To je rečeno na sastanku potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, s ambasadorom NR Kine Li Mančangom i delegacijom kineske Eksim banke.

Predsednik Nadzornog odbora kineske Eksim banke Ju Sjueđun rekao je da je delegacija ove najveće izvozne banke u svetu u posetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji došla kako bi se uverila u kvalitet realizacije završenih i tekućih projekata i razgovarala o potencijalnim novim projektima, saopsteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

“Svi projekti su bili veoma uspešni i pokazuju veliko prijateljstvo koje postoji između NR Kine i Srbije”, rekao je Ju.

Potpredsednica Mihajlović rekla je da je Vlada Srbije do sada imala odličnu saradnju s Eksim bankom i da očekuje da ona bude nastavljena i na novim projektima, među kojima je posebno važna izgradnja auto-puta Preljina-Požega, za koji je krajem 2017. potpisan komercijalni ugovor.

“Zajedno smo realizovali i realizujemo velike i važne infrastrukturne projekte, kao što su izgradnja mosta Zemun-Borča sa 22 kilometra pristupnih saobraćajnica, izgradnja auto-puta na drumskom Koridoru 11 i projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, gde je izgradnja već započeta. Uskoro očekujemo i potpisivanje komercijalnog ugovora za deonicu Novi Sad-Subotica”, rekla je Mihajlovićeva.

Ambasador Li rekao je da su odnosi između Srbije i Kine prijateljski i zahvalio potpredsednici Vlade na efikasnoj realizaciji projekata, posebno imajući u vidu da je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture više od 60 odsto zajedničkih projekata Srbije i Kine.

Predstavnici kineske strane istakli su da je Srbija zemlja od posebne važnosti za NR Kinu na Balkanu i najveći korisnik zajmova za tzv. preferencijalne kupce među 16 zemalja centralne i istočne Evrope, sa učešćem većim od 50 odsto, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.