Kinesko potonuće snažno utječe i na tržište roba

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinesko potonuće snažno utječe i na tržište roba

ANALIZA - Povrat ulaganja u Kini sve je niži te se privatni i javni sektor sve više zadužuje kako bi održali rast.

Pristup u kojem se gospodarstvo pouzdaje u ulaganja činio se kratkoročno isplativiji, no istovremeno je produbio glavni problem kineskog gospodarstva. Naime, Kina se mora preusmjeriti na gospodarstvo koje pokreće potražnja jer se više ne može pouzdavati u rast koji potiču investicije, a to se događa presporo, poručuje Ole Hansen, glavni rukovoditelj strategije >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << za robe u Saxo Banci. Naglašava stoga da je upravo zato ta danska investicijska banka vrlo skeptična u svojim predviđanjima o potencijalu kineskog gospodarstva.

- Posljednje intervencije središnje banke posebno su čudne s obzirom na zadnje ekonomske pokazatelje. Naime, Peoples Bank of China smanjila je komercijalnim bankama omjer nužnih rezervi ako poštuju određene standarde kreditiranja i srezala je standardnu kamatnu stopu za 25 baznih poena. Potezi su još čudniji u kontekstu investicija na burzi koje su zasnovane na zaduživanju i posljednjih događaja na burzi – kaže Hansen i podsjeća da su posljedice tih kreditiranih investicija u prenapuhanom burzovnom tržištu sada došle do vrhunca i to ne samo u Kini gdje milijuni ljudi nastoje smanjiti gubitke rasprodajom svojih dionica.

Naime, zbog rasprodaje koja se pretvorila u stampedo jer vlada nije reagirala tijekom prošlog vikenda, indeks na burzi u Šangaju je pao za 33 posto u protekla tri tjedna.

Uz više od 80 milijuna kineskih ulagača koji osjećaju dramatične posljedice korekcija na burzi, stanje kineskog gospodarstva se počelo reflektirati i na druga tržišta, naglašava Hansen. Grčka je tinjajući problem za EU radi mogućeg prelijevajućeg efekta na druge države periferije poput Italije iako su primjerice izbori u Španjolskoj prvi na redu, no rizici koji dolaze iz Kine imaju trenutni utjecaj na Australiju i druge ekonomije koje ovise o izvozu roba u Kinu. Primjerice, željezna rudača koja posebno ovisi o rastu u Kini, pala je za deset posto tijekom jučerašnjeg dana što je najniža razina od 2009. i vjerojatno najveći pad u jednom danu u zadnje vrijeme.

- Osim regionalnih burzi, sektor roba općenito je pod udarom trzavica iz Kine. Bloombergov indeks roba koji prati 22 sirovine je pao za sedam posto od početka godine, a u zadnja tri dana izgubio je 4,2 posto vrijednosti, najviše od 2011. godine – kaže Hansen i dodaje da je i nafta također jučer zabilježila najveći pad u posljednjih pet mjeseci, bez obzira na postojeće okolnosti s prekomjernom globalnom ponudom i naporima Saudijske Arabije da izbace iz igre američke proizvođače koji vade naftu iz škriljevca. Na sve to treba dodati i mogućnost povratka Irana na tržište.

Ekonomski podaci iz Kine, kao što je PMI izvještaj, pokazuju stabilizaciju nakon padova početkom 2015., a potezi kineske središnje banke (PBOC) izgledaju kao odgovori na fluktuacije koje se događaju na tržištu dionica. No, PBOC je do sada bio poprilično neuspješan u tim svojim potezima. Za očekivati je stoga da će uslijediti nove mjere kako taj financijski problem ne bi prerastao politički za vladajuće u Pekingu, zaključuje Hansen iz Saxo Banke.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.