Kineski izvoznici okreću leđa evru

Izvor: Blic, 06.Jun.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski izvoznici okreću leđa evru

Kineski izvoznici, koji su pre samo godinu dana nastojali da što više robe naplate u evrima, sada sve češće okreću leđa zajedničkoj evropskoj valuti i umesto nje traže dolare.

Zvanični Peking je prošle nedelje negirao da razmatra promenu udela evra u svojim ogromnim deviznim rezervama i smirio tržišta saopštenjem da je Evropa za Kinu i dalje ključno investiciono tržište, preneo je Rojters.

Sa druge strane, kineski izvoznici i lokalne vlade imaju manje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poverenja u evropsku valutu.

Tako su zvaničnici prosperitetne provincije Đengsu zaduženi za trgovinu poručili izvoznicima da u poslovanju sa evropskim klijentima sklapaju kratkoročne ugovore i da smanje broj ugovora sklopljenih u evrima.

"S obzirom na neizvesnu budućnost evra, ugovore o izvozu u evropske zemlje treba sklapati u juanima kad god je moguće. Ako kupci na to ne pristanu, treba tražiti dolare", navodi se u tekstu kineskog lista "Đengsu biznis njuz".

Trenutno se više od 80 odsto kineskog izvoza naplaćuje u dolarima. Vlada u Pekingu je donedavno pokušavala to da promeni i da ohrabri sklapanje većeg broja ugovora u evrima u sklopu širih napora za diverzifikaciju svojih deviznih rezervi, ali je zbog evropske ekonomske krize došlo do promene.

Evro je od početka 2010. godine oslabio u odnosu na juan za 17 odsto, budući da je kineska valuta vezana za vrednost sve jačeg američkog dolara.

Bez kritike kineske valutne politike na skupu G20

Kineska valutna politika nije kritikovana u završnom dokumentu sa sastanka zvaničnika grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) i privreda u naglom usponu (G20) u Busanu, u Južnoj Koreji, ali su američki ministar finansija Timoti Gajtner i Međunarodni monetarni fond ponovo iskazali zahtev za jačanje vrednosti kineske valute.

Gajtner je u pismu kolegama iz G20 i u komentarima po okončanju sastanka ocenio da je fleksibilniji kurs juana centralna i neophodna komponenta ponovnog uravnoteženja globalne ekonomije.

On je podsetio da Kina ima ambiciozan plan reformi čiji je cilj povećanje domaće potrošnje kako bi privredni rast te zemlje manje zavisio od izvoza.

"Neophodan deo tog procesa reformi, što su i kineski lideri naglasili i predložili, jeste nastavljanje reformi njihovog, kako su nazvali, mehanizma kursa juana", izjavio je Gajtner na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Busanu.

Izvršni direktor MMF Dominik Stros-Kan se pridružio Gajtneru u oceni da je kineska valuta, poznata i kao renminbi, previše slaba.

"MMF i dalje veruje da je renminbi i dalje znatno potcenjen. Ccak i revalvacija od 20-25 odsto neće rešiti sve neuravnoteženosti i vi (kineske monetarne vlasti) morate više da učinite jer je to samo deo problema", ukazao je Stros-Kan.

Kineske monetarne vlasti su 2008. praktično vezale kurs juana za dolar kako bi pomogle svojim izvoznicima da prebrode globalnu finansijsku krizu, nakon što su svojoj valuti dozvolile da tokom tri godine postepeno ojača, sa oko 8,28 za dolar u julu 2005, na 6,83 za dolar u julu 2008, podsetio je Rojters.

Peking se opire pritisku industrijskih proizvođača i kreatora politike u zapadnim zemljama da "odveže" juan i dozvoli mu da ojača, u skladu sa rastućom kineskom ekonomskom snagom.

SAD su poslednjih meseci ublažile pritisak na Kinu za aprecijaciju juana, odlučivši umesto toga da iskoriste međunarodne skupove, kao što su prošlomesečni američko-kineski ekonomski pregovori i samiti G20.

Ukoliko bi, međutim, u Torontu, u Kanadi, na samitu lidera G20 kasnije ovog meseca takođe došlo do pomanjkanja akcije oko kursa juana, pojedini američki kreatori politike bi mogli zatražiti uvođenje kaznenih trgovinskih mera protiv Kine, ističu analitičari čije mišljenje prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineski izvoznici okreću leđa evru

Izvor: Capital.ba, 06.Jun.2010

PEKING, Kineski izvoznici, koji su prije samo godinu dana nastojali da što više robe naplate u evrima, sada sve češće okreću leđa zajedničkoj evropskoj valuti i umjesto nje traže dolare.  Zvanični Peking je prošle nedjelje negirao da razmatra promjenu udjela evra u svojim ogromnim deviznim...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.