Kineski izvoz rijetkih metala pao za petinu

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Dec.2019, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski izvoz rijetkih metala pao za petinu

PEKING – Kineski izvoz rijetkih metala u Sjedinjene Države pao je za 21,2 posto u studenome u odnosu na prethodni mjesec, prema danas objavljenim carinskim podacima, jer je poboljšanje trgovinskih odnosa između dvije zemlje smanjilo potrebu uvoznika za pravljenjem zaliha.

Prošlog mjeseca je u SAD, prema podacima američke Opće uprave carina, stiglo 376 tona rijetkih metala, koji imaju široku primjenu u proizvodnji medicinskih uređaja, potrošačke elektronike i vojnoj industriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Ova brojka je za 3,2 posto manja nego u istom mjesecu prošle godine, prenosi Reuters.

Američka vojska planira skladištiti rijetke metale koje koristi u proivodnji raketa „Javlin“ i borbenih aviona F-35, navodi se u vladinom dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Kina je vodeći svetski proizvođač rijetkih metala. Njen ukupan izvoz ovih metala u zemlje širom svijeta iznosio je prošlog mjeseca oko 2.891 tona, što je za 6,5 posto manje u odnosu na listopadski izvoz od 3.091 tona, i za 10,4 posto manje u usporedbi sa studenim 2018. godine.

Najveća izvozna destinacija za rijetke metale bila je Njemačka, kojoj je Kina u studenome isporučila 672 tone a u  listopadu čak 708 tona, što je najveća mjesečna količina barem od 2016. godine, navodi britanska agencija.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.