Kineski industrijski profit manji za 18 odsto u aprilu

Izvor: Capital.ba, 27.Maj.2023, 13:06

Kineski industrijski profit manji za 18 odsto u aprilu

PEKING – Profit kineskih industrijskih kompanija pao je u prva četiri mjeseca 2023. godine, pokazali su službeni podaci, dok su se kompanije nastavile da se bore sa pritiscima na marže i slabom potražnjom usljed posustalog privrednog oporavka. FOTO: Pixabay Dobit je pala 20,6 odsto  od januara do aprila u odnosu na godinu ranije, u poređenju sa padom od 21,4 odsto u prva tri mjeseca, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS). Samo u aprilu su industrijske kompanije zabilježile >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << pad profita od 18,2 odsto na godišnjem niovu, prema NBS-u, koji samo povremeno daje mjesečne podatke. Dobit je smanjena za 19,2 odsto u martu, prenosi SEEbiz. Kineske kompanije bore se i sa slabom potražnjom kod kuće i sa smanjenom potražnjom na glavnim izvoznim tržištima zemlje. Proizvođačka deflacija produbila se u aprilu, pri čemu je indeks proizvođačkih cijena (PPI) pao najbrže od maja 2020. godine. Lenovo, najveći svjetski proizvođač ličnih računara, saopštio je ove nedjelje da su kvartalni prihod i profit opali od januara do marta te da je smanjio osam do devet odsto svoje radne snage kako bi smanjio troškove, dok globalna potražnja za računarima (PC) nastavlja da pada. Proizvođači čelika i drugih industrijskih metala također su oštećeni. Cijene čeličnih armaturnih cijevi koje se koriste u građevinarstvu ove nedjelje su dostigle najniži nivo u tri godine, a samo trećina fabrika u zemlji trenutno posluje pofitabilno, prema konsultantskoj kompaniji Mysteel.  „Još uvijek se osjeća određeni pritisak u maju zbog razlike između nabavnih i prodajnih cijena, s padom cijena čelika u mjesecu zbog sporijeg oporavka potražnje od očekivanog“, rečeno je u interaktivnoj platformi za investitore 22. maja. Biznis.rs Чланак Kineski industrijski profit manji za 18 odsto u aprilu се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Kanada smanjila budžetski deficit za više od pola

Izvor: Capital.ba, 28.Maj.2023, 08:18

OTAVA – Kanadski budžetski deficit u fiskalnoj 2022/23. smanjen je na 41,31 milijardu kanadskih dolara (41 milijardu dolara) sa 95,57 milijardi kanadskih dolara. FOTO: Pixabay Smanjenje je došlo usljed ekonomskog oporavka poslije pandemije, nakon što su podstaknuti poreski prihodi, a zabilježen...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.