Kineski i saudijski turisti s najvećim rastom u BiH

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Sep.2019, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski i saudijski turisti s najvećim rastom u BiH

SARAJEVO - Turistički dolasci u Bosni i Hercegovini porasli su za osam mjeseci ove godine za 11,7 posto, a pravi bum bilježi se u posjetama turista iz Kine i Saudijske Arabije.

Kineski turisti probili su se na treće mjesto po broju dolazaka, odmah iza susjeda iz Hrvatske i Srbije. Prema podacima Agencije za satistiku BiH bilo ih je u periodu januar-avgust ove godine 55 hiljada, dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.

Ukoliko se trend povećanja nastavi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Kinezi bi mogli preteći tradicionalno najčešće goste u našoj zemlji - Hrvate koji je za osam mjeseci došlo u BiH više od 77 hiljada i goste iz Srbije kojih je bilo nešto manje od 60 hiljada.

Turistički bum u Bosni i Hercegovini dolazi i iz zemlja Golfskog zaljiva, kao rezultat otvorenja sve većeg broja aviolinija, a prednjače dvije zemlje - Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Po broju dolazaka gosti iz Saudijske Arabije su na petom mjestu i gotovo su se izjednačili sa turistima iz Turske. Iz Saudijske Arabije je ove godine bilo nešto manje od 41 hiljadu turističkih dolazaka, dok je iz Turske bilo 41.200.

Zahvaljujući novootvorenim linijama i sezonskim čartner letovima, pri čemu je zanačajnu ulogu odigrala Al Shiddi grupacija putem letova kompanija FlyBosnia i Flynas, turisti iz Saudijske Arabije bilježe 2,5 puta više dolazaka nego u istom periodu prošle godine.

Budući da je njihovo zadržavanje u BiH nešto duže nego drugih turista, 2,3 dana po dolasku, oni su se probili na treće mjesto po broju noćenja, odmah iza turista iz Hrvatske i Srbije.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stiglo je za osam mjeseci ove godine nešto manje od 17 hiljada turista, a prosječno su se u BiH zadržavali 2,9 dana. Broj turista u odnosu na isti period prošle godine bilježi pad za 8,3 posto.

Iz ostalih arapskih zemalja stiže manje turista, pa je tako iz Omana bilo njih nešto više od 6.200, iz Kuvajta oko 4.300, iz Bahreina nešto manje od 3.500 hiljade, a iz Katara manje od 2.500.

Najduže se zadržavaju turisti iz Kuvajta, koji u BiH prosječno ostaju 3,4 dana po dolasku.

Ukupno su u periodu januar – juli 2019. turisti ostvarili nešto više od 906 hiljada posjeta i 1,88 miliona noćenja.

Prosječan boravak stranih turista u BiH je dva dana.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.