Kineski balon neće eksplodirati

Izvor: GdeInvestirati.com, 01.Jul.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski balon neće eksplodirati

Nakon najviših vrednosti ostvarenih 12. juna berzanski indeksi u Kini pali su za više od 22%. 

Nakon zatvaranja berze u utorak, u sredu je došlo do pada od 5%. Ipak tržište je poraslo za 100% tokom godine pa se može reći da se balon naduvao ali nije eksplodirao. Kineska centralna banka se opire politikom popuštanja uključujući sniženje kamatnih stopa.

Obraćajući se javnosti sa putem najnovije ekspertske analize iz Šangaja, glavni ekonomista >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << Sakso Banke (Saxo Bank) Stin Jakobsen (Steen Jakobsen) primećuje da je raspoloženje znatno mračnije u odnosu na njegovu prethodnu posetu pre dve godine.

- Ironično, ova rasprodaja je krenula pre nego što je kriza u Grčkoj eskalirala, tako da situacija u Grčkoj svakako ne pomaže ali pravi problem je u tome što su performanse kineske ekonomije, kao i njen rast, veoma slabe. Očekujem da će reagovati brzo ali da će do izvesnog nivoa uspeti da se stabilizuju i pre svega problem leži u činjenici da su kineske akcije tri puta skuplje od evropskih, pa čak i američkih, što je preterano - smatra Jakobsen.

Kineska berza je i dalje u velikoj meri zatvorena u odnosu na ostatak sveta i jedino se odražava kroz ograničene mogućnosti za kineske investitore. Uopšteno govoreći, ako je na tržištu nekretnina kriza onda berza raste i obrnuto.

Jakobsen takođe primećuje da je kineski projekat Put svile najambiciozniji ekonomski plan na svetu nakon Maršalovog plana posle Drugog svetskog rata. Internacionalizacija kineske valute RMB (ženminbi- kineska narodna valuta čija je osnovna jedinica juan) je ono što može dovesti Kinu na viši nivo, tvrdi Jakobsen. U roku od pet godina on predviđa da će juan prestići britansku funtu kao jednu od valuta kojom se najviše trguje u svetu.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.