Kineska ekonomija porasla za 5,2 odsto

Izvor: Capital.ba, 17.Jan.2024, 13:17

Kineska ekonomija porasla za 5,2 odsto

PEKING – Kineska ekonomija porasla je za 5,2 odsto u 2023. godini, što je nešto više od zvaničnog cilja, pokazuju zvanični statistički podaci. FOTO: Pixabay Bruto domaći proizvod porastao je 5,2 odsto u tromjesečju od oktobra do decembra u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za statistiku. To predstavlja rast u odnosu na 4,9 odsto u trećem tromjesečju, ali je ispod prognoze od 5,3 odsto u anketi Rojtersa. Oporavak je bio daleko nestabilniji nego što su mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << analitičari i investitori očekivali, usljed produbljivanja imovinske krize, rastućih deflatornih rizika i mlake potražnje za robom i uslugama. Svi ti faktori zajedno utiču da su šanse za ozbiljniji ekonomski rast u ovoj godini blijede. Očekivanja da će druga po veličini svjetska ekonomija ostvariti snažan skok nakon pandemije virusa korona brzo su nestala kako je 2023. godina odmicala, sa slabim povjerenjem potrošača i preduzeća, rastućim dugovama lokalnih vlasti i usporavanjem globalnog rasta, što je naglo optererilo radna mjesta, aktivnosti i investicije. SRNA/Rojters Чланак Kineska ekonomija porasla za 5,2 odsto се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Stanovništvo Kine se smanjuje drugu godinu zaredom

Izvor: VOA, 17.Jan.2024

PEKING — Stanovništvo Kine se tokom 2023. smanjilo za dva miliona ljudi, što predstavlja drugi uzastopni godišnji pad. Razlog tome je manje novorođene dece, ali i povećanje smrtnosti nakon ukidanja ograničenja koja su uvedena tokom pandemije kovida-19, saopštila je kineska vlada. Broj umrlih...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.