Kina se topi nakon svake intervencije

Izvor: B92, 08.Sep.2015, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina se "topi" nakon svake intervencije

Devizne rezerve Kine su pale za rekordnih 93,9 milijardi dolara, pošto je Peking prodao dolare kako bi podržao nacionalnu valutu.

Zvanični Peking se na ovakav korak odlučio posle najveće devalvacije juana u poslednje dve decenije, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Devizne rezerve Kine su krajem avgusta smanjene na 3,56 biliona sa 3,65 biliona dolara iz jula, navodi se u teksu i dodaje da su ekonomisti anketi "Blumberga" očekivali devizne rezerve od 3,58 biliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara.

Najnoviji podaci ilustruju troškove koje je Kina imala za pružanje podsticaja soptvenoj valuti, kao i napore koje zvanični Peking preduzima za sprečavanje odliva kapitala koji preti da produbi ekonomsko usporavanje u zemlji.

Na zasedanju ministara finansija iz Grupe 20 (G20) prošle nedelje u Ankari, kineski zvaničnici su izrazili poverenje u kinesku privredu, predviđajući stabilizaciju berzanskih indeksa i nacionalne valute.

"Ukoliko centralna banka nastavi sa intervencijama, devizne rezerve Kine će nastaviti da padaju. Što su veće intervencije, pad je dublji", izjavio je analitčar kompanije Bokom internešnel holdings, Li Mjaosjan.

Pad juana u avgustu je, kako navodi njujorška agencija, bio najveći za poslednju 21 godinu, i izazvao je zabrinutost da će se slabljenje juana negativno odraziti na države koje izvoze u Kinu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PEKING SPASAVA JUAN: Devizne rezerve Kine pale za rekordnih 94 milijardi dolara

Izvor: Kurir, 08.Sep.2015

Devizne rezerve Kine su pale za rekordnih 93,9 milijardi dolara, pošto je Peking prodao dolare kako bi podržao nacionalnu valutu..Zvanični Peking se na ovakav korak odlučio posle najveće devalvacije juana u poslednje dve decenije, javlja njujorška agencija "Blumberg"...Devizne rezerve Kine su krajem...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.