Kina postaje najvažniji investitor u naš grad

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kina postaje najvažniji investitor u naš grad"

Beograd -- Srpska prestonica će od danas do srede biti domaćin Samita gradova Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da nema prirodnijeg mesta od Beograda da se održi ovogodišnji samit. "Beograd je ovu čast dobio zahvaljujući velikom ugledu koji u Kini uživa naš predsednik Aleksandar Vučić. Beograd je grad koji je 2014. godine premijera Kine Li Kećanga proglasio počasnim gradjaninom", rekao je Vesić za Blic.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je podsetio da je Beograd već 38 godina pobratim Pekinga i dodaje da je Samit mnogostruko važan za Beograd.

"Nema zemlje u ovom delu sveta koja je privukla više kineskih investicija od Srbije. Do skoro se Beograd nije dovoljno trudio da privuče kineske investicije i tako je bilo do dolaska kompanije "Meiti" u kojoj će, kada bude završena druga fabrika u koju ulažu 100 miliona evra, raditi 2.500 ljudi", podsetio je Vesić.

On je ukazao da danas u Obrenovcu skoro da nema nezaposlenih, a gradski prihod od poreza na zarade samo sa ove opštine veći je od milijardu dinara.

Podseća da kompanija "Jin Long" preuzima "Ikarbus", a pre manje od mesec prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Kini potpisan je ugovor o izgradnji Naučno- tehnološkog parka u Borči, čija je vrednost oko 100 miliona evra i u kome će raditi oko 10.000 mladih stručnjaka.

Osim toga kineska kompanija "Šandong" pobedila je na nadmetanju za koncesiju za javnu garažu , te Kina postaje najzanačajniji investitor u naš grad.

"Upravo zato je važan samit koji se održava u Beogradu jer on je poziv drugim kineskim investitorima da dodju u Beograd", naglasio je Vesić.

O tome ko je zaslužan da se samit održi u srpskoj prestonici Vesić kaže: "Bilo bi nepravedno da zaboravimo bivšeg gradonačelnika Sinišu Malog, koji se prošle godine izborio da ovogodišnji samit bude u našem gradu. To je dokaz kontinuiteta naše vlasti", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BEOGRADU JE PRIPALA VELIKA ČAST Prestonica Srbije domaćin Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja Evrope

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2018

Samit će trajati do srede..Srpska prestonica će od danas do srede biti domaćin Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da nema prirodnijeg mesta od Beograda da se održi ovogodišnji samit...- Beograd je ovu čast dobio...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.