Kina oštro: Brišemo sve što je strano

Izvor: B92, 25.Mar.2016, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina oštro: Brišemo sve što je strano

Peking -- Kina će iskoreniti geografske nazive koji su strani i "bizarni", naročito za stambene komplekse, objavilo je danas kinesko Ministarstvo civilnih pitanja.

"Neispravno je davati putevima, mostovima i naseljima strane i bizarne nazive", prenela je agencija Sinhua.

"Određene vrste imena će biti poništene zato što ugožavaju suverenitet i nacionalno dostojanstvo. Strana imena krše osnovne vrednosti socijalizma i moral i zaslužuju javnu osudu", piše u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarstva.

"Kina je modernizovana i otvorena prema ostatku sveta, ali strana imena su postala popularna, posebno za stambene komplekse. Na taj način, celo naselje deluje 'elitno i međunarodno'. Peking, na primer, ima naselja koja se zovu Palm Springs, Park Avenue, Peking Riviera i Peking Josemiti", navodi se u saopštenju ministvarstva.

Agencija Sinhua prenosi da su takvi nazivi rezultat "haotičnog trenda menjanja imena".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina protiv stranih geografskih naziva

Izvor: Capital.ba, 26.Mar.2016, 07:30

PEKING, Kina će izmjeniti geografske nazive koji su strani i „bizarni“, naročito za stambene komplekse, objavilo je kinesko Ministarstvo civilnih pitanja. „Neispravno je davati putevima, mostovima i naseljima strane i bizarne nazive“, prenijela je agencija Sinhua. „Određene vrste imena će...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.