Kina oslobađa 100 mlrd. USD - potop na berzama

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina "oslobađa" 100 mlrd. USD - potop na berzama

Peking -- Kineske berze su u padu, jer je investitore unervozila odluka Narodne banke Kine da sreže nivo obaveznih rezervi banaka u nastojanju da postakne privredni rast.

PBOC je u nedelju najavila meru smanjenja nivoa obaveznih rezervi, odnosno količine gotovine koju većina komercijalnih banaka mora da drži u centralnoj banci, navodi CNBC.

Aktuelni nivo obaveznih rezervi iznosi 15,5 odsto za velike institucije i 13,5 odsto za manje banke, a od 15. oktobra biće smanjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 100 bazičnih poena, saopštila je centralna banka.

"Smanjenje obaveznih rezervi za 1,0 odsto je bilo neočekivano, jer će osloboditi oko 700 milijardi juana (oko 101,72 milijarde dolara) u kineski bankarski sistem", ocenjuje Fransis Lun iz kompanije Geo Sekjuritis za CNBC.

"To je zaista dosta novca. Mislim da je vlada zabrinuta da će ekonomija usporiti i da će tržište akcija pasti", rekao je Lun.

Većina berzi u kontinentalnom delu Kine je zbog takve odluke centralne banke danas u padu, pri čemu su šangajski i šenženski indeks izgubili više od 3,0 odsto vrednosti tokom trgovačkog dana.

Akcije svih vodećih kineskih banaka su takođe pale nakon odluke PBOC-a, pri čemu su deonice "Industrijal end komeršal benk ov Čajna" pale za čak 3,8 odsto, banke "Čajna konstrakšen" za više od 4,0 odsto, a "Agrikalčer benk ov Čajna" za 2,5 odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kineske berze u padu zbog odluke centralne banke

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Okt.2018

PEKING - Kineske berze su danas u padu, jer je investitore unervozila odluka Narodne banke Kine (PBOC) da sreže nivo obaveznih rezervi banaka u nastojanju da postakne privredni rast.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.