Kina odgovorila SAD-u: Na meti vino, kondomi i parfemi

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Jun.2019, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina odgovorila SAD-u: Na meti vino, kondomi i parfemi

PEKING - Vina, parfemi, kondomi i klaviri su na listi američkih proizvoda čiji uvoz pogađa nova carinska tarifa koja je stupila na snagu u subotu u Kini, kao odmazda na istovjetne mjere Donalda Trumpa.

Ta odluka je zaoštravanje „trgovinskog rata“ u koji su se dvije vlade upustile od prošle godine. Poslije neuspješnih pregovora u Washingtonu početkom svibnja, američki predsjednik je naredio uvođenje 25 posto dodatne takse na uvoz širokog raspona kineske robe čija godišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << vrijednost dostiže 200 milijardi dolara.

U toku je procedura za uvođenje dodatnih tarifa na sve kineske proizvode koji se izvoze u Sjedinjene Države.

Peking je reagirao najavljujući povećanje tarifa od 1. lipnja, 10, 20 ili čak 25 posto na niz vrsta američke robe koja je već bila oporezovana, što pogađa uvoz robe vrijednosti 60 milijardi dolara godišnje.

Ti dodatni troškovi se odnose na 5.410 američkih proizvoda, od kojih je 2.493 oporezovano po 25 posto. To su američki kozmetički proizvodi kao što su parfemi, šminka, ruževi za usne. Zatim kuhinjska oprema kao što su električne i mikrovalne pećnica i aparati za kuću.

Ista tarifa je i za sportsku opremu kao što su loptice za ping-pong, košarice za badminton i nogometne lopte.

Na meti nove kineske mjere su i američki klaviri i gudački instrumenti.

Viša tarifa vrijedi i na alkoholna pića – gin, vino i tekilu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.