Kina najgora na svijetu po internetskoj slobodi

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Okt.2015, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina najgora na svijetu po internetskoj slobodi

PEKING - Kina je nakon uvođenja pojačanog elektroničkog nadzora i kontrole interneta trenutno najgora zemlja u svijetu glede slobode interneta, tvrdi u srijedu u svom godišnjem izvješću o globalnoj medijskoj slobodi Freedom House (FH).

"Tijekom protekle godine, pojačani naglasak na kontroli informacija rezultirao je neskrivenom agresijom na slobodu interneta", objavio je FH u dijelu izvješća o Kini.

Kina je blokirala skoro 3000 web stranica i internetskih usluga >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << poput Gmaila, Googlea, Picase i društvenih mreža poput Facebooka, Youtubea i Twittera. Kineske su vlasti u siječnju izvijestila o nadogradnji sustava internetske kontrole, poznatog kao "Veliki vatreni zid". U srpnju je usvojen opsežan zakon o nacionalnoj sigurnosti čime je još više pojačana kontrola interneta, a državi je još više omogućeno da "poduzme sve neophodne mjere" u zaštiti svoje suverenosti. Kina je također posljednjih godina uhitila na stotine novinara i bloggera u borbi protiv "lažnih glasina" na internetu.

Strani diplomati se pribojavaju da će taj zakon omogućiti tajni pristup podacima u cilju špijuniranja jer bi vladini inspektori mogli natjerati tehnološke tvrtke u Kini da odaju osjetljive informacije.

FH je odmah iza Kine kao najgore zemlje glede slobode interneta svrstao Siriju i Iran. Sjeverna Koreja nije uključena u izvješće jer nije bilo dovoljno informacija da bi se uopće moglo procijeniti stanje u toj zemlji.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Kina najlošija po slobodi interneta

Izvor: SandzakPress.net, 28.Okt.2015

Kina – Vlasti u Pekingu su blokirale gotovo 3.000 web-stranica i usluga te uhapsile stotine novinara i bloggera zbog ‘lažnih glasina’. Kina je, nakon uvođenja pojačanog elektroničkog nadzora i kontrole interneta, trenutačno na posljednjem mjestu u svijetu kada je riječ o slobodi interneta,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.