Kina izazvala paniku: Prave se zalihe, vlada uznemirenost, cela industrija na ivici

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 14:41

Kina izazvala paniku: Prave se zalihe, vlada uznemirenost, cela industrija na ivici

Najava Kine da će od 1. avgusta uvesti kontrolu izvoza retkih metala galijuma i germanijuma uzdrmala je tržišta.

Klijenti koji kupuju proizvode od galijuma su već počeli da prave zalihe, piše Rojters.

Najveći svetski kupac galijuma, nemačka kompanija Frajberger kompaund materijals, tvrdi da njeni klijenti prave zalihe specijalnih poluprovodnika od ovog metala.

"Moji klijenti su uznemireni i žele da povećaju zalihe galijuma. Broj narudžbina raste, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a cela industrija je na ivici", izjavio je šef ove nemačke firme Mihael Harc.

Proizvođači automobila su u dilemi, pošto ne znaju da li i nadalje mogu da se oslanjaju na galijum koji je veoma važan za proizvodnju električnih vozila (EV).

Frajberger kompaund materijals prema procenama kupuje 10 odsto globalne proizvodnje galijuma, a skoro potpuno se oslanja na dobavljače iz Kine.

Zapad nemilosrdan – ali Kina uzvraća udarac

Ova kompanija ima godišnju prodaju između 70 i 80 miliona evra, kao i 65 odsto udela na tržištu pločica od galijum arsenida, koji se koristi u proizvodnji pametnih telefona ili crvenih LED dioda.

Procenjuje se da će Kina 1. avgusta obustaviti isporuke galijuma i germanijuma i nastaviti trgovinu tim metalima oko mesec dana kasnije, kada obradi zahteve izvoznika za licencu.

Harc ne veruje da će Kina sasvim prekinuti trgovinu galijumom u narednih nekoliko godina, pošto smatra da bi time nanela štetu sopstvenoj industriji elektronike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.